kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABD’YE DE AYAKKABI GÖNDERECEKLER Dexter Türkiye CEO’su Kazaz, koleksiyona ekledikleri modeller başarılı olursa ABD’ye de mal göndereceklerini söyledi.

'Bırakın Çin'i, ben İtalya'dan ucuz ayakkabı getirtiyorum'

SEÇKİN ÜREY
ABD'li Dexter'in koleksiyonuna kendi seçtiği modelleri ekleyen Dexter Türkiye, fason üretim için yerlilerden 80 YTL, devlet teşvikli İtalya'dan 30 Euro fiyat alınca siparişi bu ülkeye verdi..
ABD'li ayakkabı markası Dexter'ın Türkiye distrübütörü Ercan Kazaz, firmanın Yeniden Doğuş Projesi çerçevesinde koleksiyona kendi tercih ettikleri modelleri de eklemeye başladıklarını söyledi. Kazaz'ın yeni modelleri fason firmalara ürettirmek için arayışı, Türkiye'de düşük kurun yerli üreticiler üzerinde yarattığı basıkıya tam bir örnek teşkil etti. Türkiye'de üretim yaptırmak isteyen Kazaz, daha uygun fiyatlar bulunca İtalya'ya yöneldi. Kazaz, önce yeni modelleri Türkiye'de ürettirmek istedi. Türkiye'deki ayakkabı imalatçılarıyla yaptığı görüşmelerde kendi ifadesine göre çitf başına ortalama 80-90 YTL fiyat aldı. Yurtdışında da fiyat araştırması yapan Kazaz, İtalya'da ise aynı modelleri aynı kaliteyle çift başına ortalama 30-35 Euro'ya ürettirebileceğini gördü. Kazaz bunun üzerine ayakkabıları İtalya'da yaptırmaya karar verdi. Herkesin Çin'i anlattığını söyleyen Kazaz, "Bırakın Çin'i, ben İtalya'dan getirtiyorum. Ayakkabıda zaten bilinen bir ünleri var. Fiyatlara da bakıldığında Çin'e rağmen hala dünyanın birinci ihracatçısılar. Devlet orada birinciliği kaptırmamayı politika haline getirmiş. Ciddi teşvikler uyguluyor" diye konuştu.

BAŞBAKAN'A GİTSİNLER

Sektörün ithalatçıyla kavga etmesinin doğru olmadığını belirten Kazaz, "98 yılında Dexter'ı Türkiye'ye getirdiğimizde yerlilerle aramızda iki kat fark vardı. En son da 120 YTL'ye 240 YTL şeklinde seyrediyordu. Kur nedeniyle benim fiyatlarım 3- dört yıldır oynamıyor. Ben hala 240'ım, yerililer 190-200 oldu. Fark kapandı. Bence yerli ayakkabı üreticileri Başbakanlık'a, Sanayi Bakanlığı'na gitsin" diye konuştu. ABD'li Dexter'ın, Dexter Türkiye tarafından hazırlanan koleksiyonun tutması halinde, 2008'de yeni eklenen modelleri ABD'ye de alacağını söyleyen Kazaz, "Yeni koleksiyonla iMOD Fuarı'na katılacağız. Dexter ABD, uluslararası müşterilerini de fuara getirtecek. Ayakkabıları burada yaptıramadık ama belki yerli üreticilerin işlerini göstererek, yerli sanayiciye böyle bir katkımız olur" dedi.