kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yargıtay trafikte insanlık dersi verdi

ERSAN ATAR
Yargıtay, ölümüne neden olduğu kişiyi yol ortasında bırakıp kaçan sürücüye verilen para cezasını bozdu. Sanığın "insanlık" gereğini yapmadığı belirtildi..
Yargıtay, çarptığı at arabasının sahibinin ölümüne neden olup kaçan sürücüye verilen hapis cezasının paraya çevrilmesini, "insanlık" gerekçesiyle yerinde görmedi. Yargıtay'ın, kazaya neden olup kaçan kişilere verilecek cezalar karşısındaki tavrını gösteren kararın verilme süreci şöyle gelişti: Gaziantep'te bir sürücü, yolda giderken şeridini ihlal ederek ilerliyordu. Bu sırada karşı yönden gelen at arabasını son anda farketti ancak manevra yapamadı ve çarptı. Köy yolu olduğu için kimsenin kazayı görmemiş olmasını fırsat bilen sürücü kaçtı. Duruma jandarma el koydu. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı bir süre sonra at arabasına çarpıp sahibinin ölümüne neden olan sürücüyü buldu, hakkında da dava açtı.

CEZA PARAYA ÇEVRİLDİ
Dava, Gaziantep 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık sürücü, "tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak" suçundan yargılandı. Yargılama sırasında bilirkişi incelemesi yapıldı. Sanık sürücünün 8'de 8 oranında kusurlu olduğu tespit edildi. Sanık mahkemede, kaçmadığını ileri sürdü. Mahkeme bu ifadeleri dikkate alarak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargıladığı sanığa en alt sınırdan ceza verdi. Mahkeme, hapis cezasını da paraya çevirdi. Sanık sürücü sabıkasızdı. Bu nedenle para cezası da ertelendi.

YARGITAY'DAN "İNSANLIK" KARARI

Karar temyiz edildi. Dosya, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, dosyayı incelediğinde, otomobili kullanan sürücünün söylediklerinin doğru olmadığı sonucuna vardı. Daire, sanığın "kaçmadım" veya "ne yaptıysam kurtaramadım" şeklindeki savunmalarını, "kazadaki kusur oranını düşürtmeye yönelik girişim" olarak değerlendirdi. Sürücünün olay yerinden kaçmış olmasını insani yönden değerlendiren Yargıtay, böyle bir kişiye alt sınırdan ceza verilmesinin doğru olup olmadığını tartışma gereği bile duymadan hapis cezasının paraya çevrilmiş olmasının hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi.