kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İlk yapay kar!

Yeni Haber
Çin, hava şartlarını değiştirebilme ve kontrol altında tutma çalışmaları bünyesinde ilk kez yapay olarak kar yağışını gerçekleştirdiğini açıkladı.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde çıkan habere göre Tibet Meteoroloji Bürosu yetkilileri geçtiğimiz hafta "yağmur tohumlama" yöntemini kullanarak Nagqu şehrine kar yağmasını sağladı.

Büro yetkilisi Yu Zhongshui gazeteye yaptığı açıklamada "Deney insanoğlunun hava şartlarını değiştirebileceğinin en büyük kanıtı. Yapay kar yağışı sayesinde 15 bin metredeki dünyanın en yüksek platosunda 1.30 santimetre yüksekliğinde kar kalınlığı oluştu" dedi.

Küresel ısınmanın Tibet platosundaki etkilerini azaltmak istediklerini vurgulayan Zhongshui, "Proje sayesinde kuraklığı hafifletecek ve tarım alanlarının kurumasını engelleyeceğiz. Yeşilin hakim olduğu platonun küresel ısınma yüzünden kahverengiye dönüşmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Çin hükümeti projeye ülkedeki nehirlerin beslenmesi açısından umutla yaklaşıyor. Çin'deki 5 büyük nehrin sularının artırılması ile tarım alanlarının geliştirilmesi ve büyük şehirlerin su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Çin, dünyada "yağmur tohumlama" yönteminin en çok kullanıldığı ülke olarak gösteriliyor. İşlemin gerçekleşmesi için tohumlamaya uygun bulutun bulunması gerekiyor.

Bulut tohumlama işleminde, yoğunlaşma çekirdeği olarak hizmet edecek olan kimyasal maddelerin, bulut içindeki en uygun yere, zamanında ve doğru miktarda ulaştırılması gerekiyor. Bulut tohumlamasında, bulut partiküllerinin büyümesine neden olan buz kristali yöntemi kullanıldığı için, en azından bulutun bir parçasının aşırı soğumuş olması gerekiyor. İşlemde karşılaşılan zorluklarda ilk sırayı, çekirdek olarak hizmet edecek küçük parçacıklarla bulutun doğru bir şekilde tohumlanması alıyor.

Meteoroloji Bürosu yetkilileri Ağustos ayında gerçekleşecek Olimpiyat açılış töreni için havanın güzelleştirilmesi çalışmaların da sürdüğünü belirtti. Çin'de Meteoroloji sektöründe 37 bin kişi çalışıyor.