kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Köyde kalanların çoğu başka çareleri olmadığı için göç edemediklerini söylüyor.

Kanserli köy film seti oldu

ESRA TÜZÜN
Nevşehir'in Karain köyündeki mezarlıkta yatanların çoğu için ölüm nedeni kanser. Köylülerin bu yüzden terk ettiği köy şimdi film seti oldu..
Nevşehir'in Karain köyü kanser nedeniyle terk edildi. Köyün geleneksel binalarının yapımında kullanılan zeolitli taşlarda asbest maddesi bulunduğu bu nedenle akciğer zarı kanserine yol açtığı için köyün büyük bölümü göç etti. Okul boşaltıldı, evlerin kapısına kilitler vuruldu. Hayaletköy durumuna gelen Karain, önce film platosu oldu, şimdi de senaryo oluyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından kanser riski 4 bin kat fazla olarak belirlenen bu köy kansere yüzlerce kurban verdi. Köyün ortasında bulunan mezarlıkta yatanların hemen hemen hepsinin ölüm nedeni 'kanser' olarak kayıtlara geçti. 70'li yıllara kadar bölgenin merkez köyü sayılan ve bir kasaba büyüklüğünde olan köy kanser teşhisinin kesinleşmesinin ardından izole edildi. Annelerini, babalarını, kardeşlerini, eşlerini, çocuklarını kanser nedeniyle kaybeden köylülerin bir kısmı yurtdışına göç ederken bir kısmı köyü terk edip Nevşehir'e yerleşti.

HAYATLARI SENARYO OLACAK
Kanserli köyün bomboş kalan sokaklarında bugünlerde film ekipleri var. Kerem Cem'in 'İki Yabancı' adlı dizisi bu köyde çekiliyor. Harvard'dan gelen idealist genç Türk doktorun Anadolu'da çalışmalarını anlatan diziye Karain platoluk yapıyor. Dizi, ilerleyen bölümlerinde Karain'in kanserle etiketlenen kaderini de senaryosuna taşıyacak. Dizinin başrolünde oynayan Kerem Cem kısa bir süre burudayız. Bu köyde kalmıyoruz, bu nedenle bizim için bir tehlike söz konusu olmadığını düşünüyoruz. Ancak buradaki insanların sorunlarını da diziye yansıtmadan edemeyeceğiz' diyor.