kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Fransa yeni liderini seçiyor

Son düzlükte iki sağ bir sol, bir merkez!
Avrupa Birliği'nin iki "motor" ülkesinden biri, Fransa, kritik bir seçime gidiyor. Bu pazar günü ilk turu yapılacak seçimle ülke yeni cumhurbaşkanını seçecek. Jacques Chirac'ın iki dönemdir sürdürdüğü dış, tabi bizim için en önemli ayağı Türkiye, politikası nasıl bir değişim sürecine girecek? Halefi, Türkiye'nin üyeliği konusunda nasıl bir tavır takınacak? Müzakere bitip üyelik zamanı geldiğinde, referanduma giderek konuya karar verecek halkına nasıl bir "yön çizecek"? İki ülke arasındaki ilişkilerde en çetrefilli konu haline gelen Ermeni soykırımını inkâr yasasının akıbeti ne olacak?

Meclisin kabul ettiği ve yasalaşmak için Senato'da bekleyen tasarıya hangi aday nasıl bakıyor? Göç, İslam'la ilişkiler, mülteciler ve dolaylı olarak Türkiye'yi de etkileyecek birçok iç mesele hakkında kim, ne düşünüyor? AB'nin başka ülkelerinde örneklerini gördüğümüz gibi Fransa daha sağa mı kayacak, yoksa solcu lider mi seçecek? İşte seçimin en güçlü dört adayı Jean Marie Le Pen (sağ), François Bayrou (merkez), Segolene Royal (sol) ve Nicolas Sarkozy'nin (sağ) tüm bu konularda görüşlerini geri sayımla birlikte anlatacağız. İlk turda en çok oy alan iki adayın 6 Mayıs'taki rövanşına kadar seçimin nabzını SABAH'ta tutun...

Jean Marie Le Pen Oy oranı %14
1972'de kurduğu milliyetçi Ulusal Cephe'nin lideri. 79 yaşında. 1954'te Hindi- Çin ve Cezayir'de lejyonerdi. Siyasete 1956'da atıldı. 2002'deki seçimleri ikinci olarak tamamladı. Aşırı sağdan korkan halk, ikinci turda Chirac'a oy verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimine 5'inci girişi.