kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ
14 Nisan mitingi bitti!
ÖNÜMÜZDEKİ cumartesi günü Ankara'da bir miting var. ' Cumhuriyete bağlılık' gibi lanse ediliyor ama gerçeği herkes biliyor: Askeri kışkırtarak, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek. Sandıkta yapamadıklarını, süngüyle yaptırmaya çalışmak.
Mitingin görünürdeki öncülüğünü de Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şener Eruygur yapıyor. Eruygur'un nasıl bir geçmişi olduğunu defalarca yazdık: 2002-2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanı görevindeyken hükümeti devirmek için uğraşan bir emekli orgeneral.
Bu kişi şimdilerde YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile işbirliği içinde. Rektörler aracılığıyla öğrencileri harekete geçiriyorlar.
Ancak: Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın konuşması, bu mitingi düzenleyenlerin ve katılacakların heveslerini kursaklarında bıraktı.
Çünkü Büyükanıt'tan sert ve sivri bir konuşma bekliyorlardı.
Böylece mitingi yoğun bir şevk ve heyecanla yapacak; daha gür biçimde bağıracaklardı. Büyükanıt'ın konuşması ise mitingin siyasi etkisini neredeyse sıfırladı. Gösteri artık ' olması gereken' seviyeye, yani ' demokratik ve hukuki bir hak' zeminine inmiştir.
Ancak yine de provokasyonlar olabilir. Bu nedenle hükümetin çok dikkatli bir biçimde davranması gerekiyor: 14 Nisan mitingine katılacaklar, burnu dahi kanamadan meydana gelmeli, bir çizik dahi almadan evlerine dönebilmelidir.
Bir anekdotla bitireyim:
Çarşamba günü Kadıköy iskelesinde, vapurdan inen yolculara miting bildirisi dağıtan kızlar gördüm. Bildiriden bana da veren kıza, " Ne yani... Darbecilerin ardından yürüyeceksiniz? Aferin size, aferin! " dedim.
Kız bir an dondu kaldı. Ben yürüyüp giderken arkamdan seslendi:
" Biz Atatürkçü gençleriz ."
Beş on yıl sonra, " Darbe heveslileri bizim samimi Atatürkçülüğümüzü nasıl da kullanmışlar " diye hayıflanacak ama iş işten geçmiş olacak.