kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
VEDAT BAYRAM
Amca kavramı
Amca denilince mutlaka 'babanın kardeşi' akla gelmemelidir. Bazen toplumumuzda 'amca ya da amcalar' kavramı, bu anlam dışında da kullanılabilir.
Daha ziyade emniyet, istihbarat ya da onlarla ilişkili kişilerce kullanılan bu argo terimi Türk futbol sektörüne ilk sokan F.Bahçeli yönetici Mahmut Uslu oldu. Ya da futbolumuzda gelişen son olaylar, tartışılan hakem hataları ve son Beşiktaş-Rize maçı sonrası Rize Başkanı Ekrem Cengiz'in ifadeleri, bu terimin futbola da girmesine neden oldu! Öyle ya; bir yanda bir türlü neticelenmeyen bakanlıkfederasyon tartışmaları, diğer yanda Beşiktaş ve F.Bahçeliler'in karşılıklı açıklamaları.
Ardından Rizespor'un hakem marifeti ile düşürüldüğü durumun tamamını topladığınızda da akla gelen, Mahmut Uslu'nun "Amca" mevhumu oluyor!
Yalan mı? Yalan olur mu? Hadise ve son günlerde yaşanan vahim olayların özeti bu. O halde Fenerbahçe Asbaşkanı'nın argoda 'lümpen, karışık işlerle uğraşan' anlamına gelen amca kavramı da kirli bir taş gibi sporda olmaması gereken gediğe oturdu.
Gedikteki kirli taşı ustalıkla oradan kaldırmak da ayrı bir maharet işi. Ancak Ziya Paşa'nın dediği gibi; "İdraki mahal küçük akla gerekmez. Zira bu terazi bu sıkleti çekmez."