kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri
Aspendos şimdi bitti!..
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun tüm etkinliklere kapatılmasına karar vermiş..
Bu "tüm" içinde, Antalya'nın gururu, dünyaya açılan penceresi Aspendos Opera ve Bale Festivali de var.. 13 yıldır yapıla gelen ve Dünya Kültür Sanat etkinlikleri içinde yavaş yavaş önemli bir yer edinmeye doğru giden bir festival bu..
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile Aspendos Opera ve Bale Festivali bu yıl yapılmayacak.. Bu festivali yok etmek için fırsat kollayan bürokratları yakından biliyorum. Bunu kullanacaklar. Aspendos Opera ve Bale Festivali bitecek..
Aspendos bitecek..
Alınan kararın anlamı budur..
Binlerce yıldır, zamana, depremlere, fırtınalara, yağmur ve sellere karşı dimdik duran Aspendos'un bu festival yüzünden çökeceğine beni kimse inandıramaz.
Kararı bilmiyorum. Gerekçeleri de bilmiyorum.. Raporları görmedim..
Bildiğim bir şey var..
Durum, bu yılki festivali yaptırmayacak kadar acil olamaz.. Olsa.. Geçen yaz on defa ordaydım, görür, hissederdim..
Efendim kurul zamanında uyarmış.. Bazı güçlendirmelerin yapılmasını istemiş.. Yapmamışlar..
Peki şimdi yaparlar mı?..
Yazın binlerce insan akarken yüzüne bakmadıkları Aspendos'a artık birkaç Antik Yunan meraklısı turist geliyor diye bakarlar mı?..
Yörede kaç antik tiyatro var. Hangisine baktılar.. İşte Aspendos'la Antalya'nın arasında, yani kente daha yakın, Perge.. Baktılar mı?.. Peki Perge'de bir Antik Tiyatro olduğunu bu ülkede kaç kişi biliyor söyler misiniz?..
Anıtı yapan da, yaşatan da insandır. İnsandan kopardınız biter..
Aspendos'u bitirmenin adı, "Korumacılık" olamaz..
Kurul gerçekten bir "Kültür Koruma Kurulu" ise, tüm anlaşmaları yapılmış, 14. Aspendos Opera ve Bale Festivali'ni aldığı bu radikal karardan ayırmalıydı.. Berlin Filarmoni geliyor bu yıl.. Dünya çapında.. Royal Balet geliyor.. Dünya çapında.. "Gelmeyin" diyeceğiz. İki paralık olacağız, o da ayrı..
Kurul, gerçekten "Kültürü Koruma" amaçlı ise, kesip atma yerine, Antalya Belediye Başkanı, Antalya Valisi, yöredeki tatil köyleri ve otel işletmecilerini davet ederek toplantılar düzenlemeli, bu yıl Opera ve Bale Festivalinin, gelecek yıllarda da, diğer kültür etkinliklerinin devamı için neler yapılması gerektiğini karara bağlamalı, bu kararların yürütülmesi görevini de mesela, Antalya Belediye Başkanına vermeli, kendisi de denetçilik yapmalıydı..
Koruma böyle olur..
Aspendos'u ve 14 yıllık bir festivali ölüme mahkûm etmek, amaca ihanet etmektir.
Bu karar çok kısa zamanda gözden geçirilmeli, 14. Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin önü açılmalıdır.
Bu ülke "Yaptırmazukçular"dan çok çekti.. Hâlâ da çekiyor.. Ülkeye hizmet "Yaptırmam" demekle olmaz.. Nasıl yapılacağının yolunu göstermek ve yapılmasını sağlamakla olur!..