kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Sistem oturacak
Başbakan Ecevit'in özerk kurum ve kurullardan şikâyet etmesi bir geriye dönüş şüphesi yarattı ve IMF'yi de rahatsız etti. "Özerkleştirmede ileri gittik. Bu durumu iyileştirmek için bir kanun çalışmasına yönelik talimat verdim." Ecevit'in bu sözleri, endişe yüklü bir sürü soruyu gündeme getirdi: Başbakan, ne oldu da Kemal Derviş'in plan program ve uygulamalarına...

YAVUZ DONAT
O bir halk kahramanı
Mesut Yılmaz ile ATV koridorlarında başladığımız "İstanbul üzerine sohbeti" asansörde de devam ettirdik. Asansör "zemin katta" durdu. "Kapı" açıldı. Baktık, karşımızda "tekerlekli iskemlede oturan" güler yüzlü bir genç. Elinde bir "kavanoz" tutuyordu. Mesut Yılmaz'a uzattı: - Efendim... Reçel... Karadeniz Ereğlisi'nden armağan.

SELAHATTİN DUMAN
Medyayı kılıç kesmez, bir acı söz öldürür..
Yukarıdaki başlıkta dertli halime bakıp da özüm için içlendiğimi sanmayın.. Ben sazımda düzen kurarken medya leşkerleri ile Baba'nın hallerine bakıyorum.. Yakup Cemil meselesinde onlara ar gelen nedense bana dar geliyor.. Kabahat medya leşkerlerinde. Gündemimizin tepesine durduk yerde düşen "Medyamızda Yakup Cemiller var mı?" tartışmasına...

HINCAL ULUÇ
Antalya'da güzel günler..
Feride telefon etti.. Sevgili Feride Edige.. "Sana bir iyi bir kötü haberim var" diye.. "Önce kötüyü söyle" dedim.. "Jirayr gidiyor" dedi.. "Tayin oldu.." Jirayr, Jirayr Keçeçiyan.. Sizlere anlatmıştım. Sheraton'a İstanbul'da 16 yaşında bellboy olarak girip, 20 senede, Antalya Sheraton'un genel müdürlüğüne ulaşan adam.. Feride sayesinde tanışmış,

İLKER SARIER
Devlette zorluk çıkarmak
Tabii ki, poposunu kapitalizmde büyütürken, kafasını komünizm buzluğunda bekleten klasik bir embesil, insanların haksızlığa uğramışlarsa "patron" veya "işçi" olarak tefrik edileyemeyeceğini bilemezdi. "İşini" gerçek bir teknokrat gibi yapmayanların, Türkiye ekonomisine inanılmaz tahribat verdiği açık. Koca koca bankalara "yoğurtçu dükkânı", bankacılara da...

ZÜLFÜ LİVANELİ
Alt alta
İnsani gelişmişlik, ekonomi, kağıt tüketimi gibi birçok konuda en gerilerde yer alan Türkiye, bir alanda dünya birincisi. Nüfusuna oranla dünyada en çok askeri harcama yapan ülkeyiz. Harcama oranı Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüzde 2-3 iken, bizde yüzde 5'e yükseliyor. (NATO VE ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarından aktaran Güngör Uras...

OKAY GÖNENSİN
'Svres Sendromu'
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türk kamuoyunun dış politika ve uluslararası ilişkilere bakışındaki eğilimleri belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. Araştırmada, 20 ilde 3.086 kişiye "hangi devlet uluslararası ilişkilerde Türkiye'nin en iyi dostudur" ve "düşmanıdır" soruları soruluyor. Sonuç tam bir "kafa karışıklığıdır".

HAYRULLAH MAHMUD
Basınç altında sakin kalmak
Bundan kısa bir süre önceydi... Garanti Bankası'nın Murahhas Üyesi Akın Öngör'le Türkiye'nin yakın geleceği üzerine laflıyorduk... Bir ara Öngör'e, Türkiye gibi kaygan bir zeminde nasıl ayakta kalmayı başardıklarını sordum... Öngör hiç aklımdan çıkmayan şu sözleri söyledi: "Türkiye gibi kaygan bir zeminde ayakta kalmayı spora düşkünlüğüme borçluyum.

MEHMET ALTAN
Modernleşme makyajı akarken
Ayak bastığım andan ayrılıncaya kadar, sürekli istasyon arayan bir radyo gibi düşünmeme rağmen, kimliğini tanımlayamadığım hiçbir kente rastlamamıştım. Bu 'ilk'i Adıyaman oluşturdu. Köye de, kente de benzemiyordu. Kromozom silsilesinde aksaklık olan bir kasaba gibiydi. Şehrin girişi ve ana merkezindeki yollar toz toprak içinde ve delik deşikti.

HAŞMET BABAOĞLU
İtfaiyecilere ihtiyacımız var
ABD'de gençler artık çok yakışıklı biri anlamında "İtfaiyeci" diyorlarmış. 11 Eylül'ün gündelik sokak diline etkilerinden biri buymuş. Yıkıntıların içinden hayat kurtarmak için kendini feda edercesine savaşan itfaiyecilerden daha "yakışıklı"sı yok artık Amerikalılar için... İtfaiyeci... Bu noktada biraz duralım mı?. İtfaiyeci kavramından kalkarak zihniyet yapımız ve sosyal hayatımız...

BİLAL ÇETİN
Başbakanlık'ta kurul zirvesi...
Başbakan Bülent Ecevit'in yaptığı sert açıklamalarla tartışma gündeminin merkezine oturan özerk kurulların hükümetle eşgüdümlerini sağlama yönündeki formül arayışları hız kazandı. Başbakan Bülent Ecevit'in üç gün önce İstanbul'da yaptığı büyüme, ihracat ve özerk kurullarla ilgili açıklamaların IMF'te yarattığı kaygıların Ankara'ya yansıması üzerine...

ŞELALE KADAK
Basketbol bitti ama Tofaş Koç'u ihya etti
Basketbolu yakından takip edenler hatırlar.Tofaş Basketbol Takımı'nın şampiyonluk sevinci 2000 yılının Haziran ayında kursağında kalmıştı. Koç Holding Başkanı Rahmi Koç, basketbol takımının kapatılmasına karar vermişti ve sebebini de "Tofaş'ın 150 milyon dolarlık zararının yüzde 10'u basketboldandı" diye açıklamıştı.

ŞÜKRÜ KIZILOT
Vergi barışı- Vergi affı karmaşaşı...
Türkiye bir süredir "vergi barışı"nı konuşuyor. Toplumun büyük kesimi konuya olumlu bakıyor. Sayısı az olmakla birlikte, olayı "vergi affı" olarak nitelendirip, karşı çıkanlar da var. Dünkü Sabah'da Şamil Tayyar'ın haberinde "vergi barışı" ile ilgili olarak yapılacak düzenlemenin, genel hatları yer alıyordu. Maliye Bakanı da; şu anda Maliye Bakanlığı'nda...

MEHMET TEZKAN
Şaron'un hatasını İsrailli terörle ödüyor
Artık şu belli.. Hiç kimse, hiçbir kurum, hiçbir toplum, hiçbir devlet 'oyununu' maksimum kazanç üzerine kuramıyor.. Bu kavram diplomasi tarihinden de, savaş tarihinden de silindi.. Yerini uzlaşmaya, anlaşmaya, en az zararla en çok fayda sağlamaya bıraktı... Neden?.. Çünkü görüldü ki, yüzde yüz fayda peşinde koşarken isteyerek veya istemeden şiddete davetiye çıkarıyorsunuz..

HALİT ÇAPIN
Yiğidin başına yazılanlar gelir..
Hani yazmıştım ya Çarşamba günü Cumartesi LAPE hastanesinden bir hakim manzarası anlatacağım diye.. Uyuşturucuya başlamanın 13 yaşa düştüğü ile ilintili olarak.. Ee ne olursa ol, yiğidin başına yazılan geliyor. İşte aşağıda.. Kimse kim öylesine naralanmakta ki, say ki cihan pehlivanı, ya da dağlar padişahı.. Oğlum bu da ne ola?

REFİK DURBAŞ
Havaya Çizilen Dünya'nın hikâyesi...
Cem Yayınevi 70'li yıllarda bir kitap kulübü kurmuştu ve tanıtımı için de "Güvercin" başlığıyla bir kitap dergisi yayımlıyordu. Fazıl Hüsnü Dağlarca, bir gün yayınevi yöneticisine kitap kulübünün kaç üyesi bulunduğunu sorar. Üye sayısı yedi yüzün üzerindedir. Bunun üzerine "Üye sayısı 888 olunca o üyeye bir kitap armağan edeceğim" der.

EMRE AKÖZ
Korkunç koleksiyoncu
Geçen akşam Beymen'in Akmerkez'deki mağazasında açılan 71'den 81'e Beymen adlı sergiye gittik. Beymen'in çağrısına 203 müşteriden cevap gelmiş ve 1971 ile 1981 yılları arasında satın alıp da hâlâ sakladıkları ceketleri, pantolonları, gömlekleri getirmişler. Beymenciler de bu 784 parça arasından 56 tanesini seçip sergiyi oluşturmuş.

YEŞİM NUR
Ne olacak bu Türkçe'nin hali?
Bir hafta sonu yazısı için belki sıkıcı gibi gelebilir ama ben yine de anadilimiz üzerinde bir kez daha düşünelim diye yazıyorum Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türk yazarlarının Türk klasiklerini "öztürkçe" olarak yayımlama kararı geçtiğimiz haftalarda tartışma yaratmıştı. Hatırlayacaksınız kimi...

HAŞMET BABAOĞLU
Beşiktaş korktu
Anlamıyorum, Daum maç öncesinde yapması gereken konuşmayı acaba devre arasına mı saklıyor? Öyle bir ilk yarı seyrettik ki, 3 puan için arzuyla oynayan tek bir takım vardı sahada, o da Antalya'ydı... Özellikle sağ kanadından gerçekleştirdiği ataklarla Beşiktaş'ı çok zorluyordu. Siyah-beyazlılar ise ne tempoluydular ne de organizeydiler.

DOĞAN KOLOĞLU
Bahis oynayan hakemler
Hakemlere hakaret ederek, alay ederek, aşağılayarak hatta, "Biz demedik mi, bunlar üçkağıtçıdır" yorumları ile yürüyenler, idareci olsun, gazeteci olsun, artık 'suçsuzdurlar.' Bugün, bütün dünya hakem hataları ile yatıp kalkıyor. Galatasaray-Barcelona maçında verilmeyen bir ofsayt Roma'nın gruptan çıkmasını, G.Saray'ın da parasını iç etti.

Cüneyt E. Koryürek
Mum ve ışığı
"Mum, dibine ışık vermez" derler. Sanki, biz Türkler için söylenmiş bir söz! Bazılarımız, bildiklerimizi kendimize saklar, kimseyle paylaşmaz ve "Yeri doldurulamayacak adam" olmak isteriz. Yaşamın bir bayrak yarışı olduğunu ve etrafımızda bizim kadar bilgili kişilerin yetişmesi için onları desteklemenin bir ödev olduğunu anlayamayız. AB'ye girmek istiyoruz.

SANLI SARIALİOĞLU
Bu puan fazla
Kendi taraftarının önünde Antalyaspor'u yenemiyorsan, senin şampiyonluktan ve hatta Şampiyonlar Ligi'nden söz etmeye hakkın olamaz. "Ben kepenkleri indirdim" diyerek havlu attığını resmen ilan edeceksin. Bu, İnönü Stadı'nda kaybedilen kaçıncı puan? Herşeyin bir sınırı var, bu kadar da olmaz. Oynadığın oyun, berbatın ötesinde.

ERMAN TOROĞLU
Yıldızın içi boş
Hani bir fıkra var. Küfürlü köyün imamıyla, küfürsüz köyün imamı... En sonunda küfürsüz köyün imamı bile çağırıldığı köyde defnedilecek adamın son cümlesini "Gömün ..." demiş. Yardımcı hakem Aykut Gümülü de dün gece Antalya için bu görevi yaptı. 10 santim kornere çıkan topu iyi değerlendirdi. Önündeki santim taçları yerinde verdi.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır