kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Mum ve ışığı

"Mum, dibine ışık vermez" derler. Sanki, biz Türkler için söylenmiş bir söz! Bazılarımız, bildiklerimizi kendimize saklar, kimseyle paylaşmaz ve "Yeri doldurulamayacak adam" olmak isteriz. Yaşamın bir bayrak yarışı olduğunu ve etrafımızda bizim kadar bilgili kişilerin yetişmesi için onları desteklemenin bir ödev olduğunu anlayamayız.

AB'ye girmek istiyoruz. Hemen Avrupalı olmasak dahi, Avrupalı gibi düşünmek zorundayız. AB demek, kabuğumuzdan çıkıp, büyük düşünmek demek. AB demek, ulusal sınırlarımızı aşıp, dünyaya açılmak demek. Ama, büyük düşünmek için gelecek kuşakları bekleyecek zamanımız da yok.

Alın size iki örnek, hem de sınırlarımızı aşmak için kullanabileceğimiz iki fırsat. Olimpiyadlar'ın doğum yeri olan Olympia'da her yıl, Olimpik Akademi, belirli bir konuda seminerler düzenler. Burada, Türkiye olarak katıldığımız yıllar içinde, ülkemizi temsil eden herhangi birinin bir konuşma yaptığını kimse duymamıştır. Türkiye bu kadar kısır mıdır ki, bu toplantılara konuşacak birilerini gönderemesin?

Diğer taraftan IOC denilen Uluslararası Olimpiyad Komitesi, Olimpizm'e katkıda bulunmuş ülkedeki seçkin kişileri Onur Ödülleri ile tanımlar ve tanıtır. Bizde ise, bu ödülleri yıllar içinde kazananların hepsi (zamanın Cumhurbaşkanı Evren hariç) TMOK yönetim kurulu üyelerinden oluşmuştur. Durum böyle olunca, insanın aklına "Yönetim Kurulu üyeleri dışında Türkiye'de Olimpizm'e katkıda bulunmuş hiç kimse yok mu" sorusu gelir.

Komisyonlarda niye yokuz?
Türkiye'yi de içine alan Uluslararası Spor Yazarları Derneği'nin hemen her branşta uzmanlık komisyonu vardır. Belli konularda araştırma yapar ve yayınlarlar. Dergilerinde, büyük araştırmalar sonunda hazırlanmış makaleler yayınlanır. Spor yazarlarımızdan hangisi (belki biri hariç) bu komisyonlarda görevlidir ve ne yaparlar veya yaptırılırlar?

İstanbul'da bir Olimpiyad organize etmek gibi çılgınca bir fikre sarılıp, epey de yol alan IOC üyesi ve TMOK Başkanı Sinan Erdem'le aynı fikri benimsiyor ve onu destekliyorum. Ama, basınla olan ilişki kopukluğunu, yıllardır uyarmama rağmen, bir türlü yerleştiremediği için Sinan'la her zaman tartışıyorum. Olimpik Ödüller ve Olimpik Akademi konularında da etrafına hiç bakmadığını görüyorum.

Togay Bayatlı'nın AIPS Başkanı olarak görev yapması güzel ama, komisyonlarda Türkler'in kendilerini göstermede katkıda bulunmadığını üzülerek izliyorum. İsterdim ki, bizdeki mumlar, dibine ışık veren türden olsun. Belki bu yazıdan sonra, birileri etrafa ve dibe mumla değil, projektörlerle bakarlar. Zira, mutlaka oralarda birileri vardır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır