kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Avrupa'nın yeni oyunu sözde Ermeni soykırımı

AB şimdi de Ermeni soykırımı iddialarını gündeme getiriyor. Avrupa Parlamentosu'nda bugün ele alınacak Kafkasya raporunda Türkiye, Avrupa'yla bütünleşme için sözde soykırım konusunda Ermenistan'la uzlaşmaya çağrılacak
Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nda bugün ele alınması beklenen "Kafkas" raporu ile bir kez daha köşeye sıkıştırılmak isteniyor. Bugün ele alınarak yarın oylanacak olan rapor ve eki olan karar tasarısında, sözde Ermeni soykırımı yine gündeme getiriliyor. Türkiye'ye, sözde Ermeni soykırımı konusunda Ermenistan ile "uzlaşma temeli oluşturma" çağrısı yapılacak.

Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Grubu üyesi İsveçli Per Gahrton tarafından hazırlanan Kafkasya Raporu, Dış İlişkiler Komisyonu'nda (AFET) büyük çoğunlukla onaylandıktan sonra, Brüksel'de toplanacak Genel Kurul'un onayına sunulacak. Karar tasarısında, ilk aşamada, Avrupa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını tanıyan 18 Haziran 1987 tarihli kararı hatırlatılıyor ve Türkiye'nin de, bu yolu izlemeyerek sözde soykırımı tanıması çağrısında bulunuluyor. Daha önce metinde yer alan Türkiye'ye "Soykırımı tanıma çağrısı", "Uzlaşma temeli oluşturma" biçiminde değiştirilmiş ve bu ifade, Türkiye ile Ermenistan'ın "sözde soykırım" konusunda masaya oturması biçiminde yorumlanmıştı. Karar tasarısının 15. maddesinde, Türkiye'den, "Avrupa ile bütünleşme arzusuna uygun adımlar atması" isteniyor ve "Uzlaşma temeli oluşturma" çağrısı yapılıyor.

TÜRKİYE MASAYA YATIRILACAK
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, ayrı bir Türkiye tartışması da açılacak. AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu üst düzey yetkilileri, Genel Kurul'a gelerek, Türkiye'deki siyasi gelişmeler hakkında bilgi verecek ve soruları yanıtlayacaklar. Bu tartışmalardan sonra, Türkiye konulu bir kararın onaylanması da planlanıyor. Bu kararda, HADEP ve Güneydoğu konularının da ele alınacağı bildiriliyor. TBMM Başkanı Ömer İzgi, Avrupa Parlamentosu'nda görüşülecek olan karar tasarısının kabul edilemez olduğunu belirterek SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ÖMER İZGİ: KABUL EDİLEMEZ
"Bu tasarıda 'Türkiye, Ermenistan ile uzlaşmak için masaya otursun' deniliyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda önce idam konusu getiriliyor. Bir biçimde bunu kendi görüşü doğrultusunda çözüp, bu kez de 'Ermenistan konusunda da anlaşın, uzlaşın ondan sonra düşünelim' diye bir fikirle karşımıza çıkacaklar. Böyle bir gelişme yaşanırsa kimse şaşırmasın."

İzgi, Avrupa Birliği'nin kaldırılması için baskı yaptığı idam cezası konusunda ise şöyle konuştu: "Yunanistan'da savaş ve yakın savaş tehdidi hallerinde idam cezası var. Fransa, AB üyesi olduktan 10 yıl sonra idamı kaldırdı ve şimdi de savaş halinde idam cezası verilebileceği hükmü yasalarında var. Şimdi AB ülkeleri 'Gelin, siz bu idamı tamamen kaldırın da öyle biz sizi öyle alalım' demeleri mantıksızlık."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır