kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'İffetsiz' okulda kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim disiplin yönetmeliğine Avrupa Birliği makyajı yaptı: 'İffetsiz' olduğu belirlenen öğrenci okuldan atılamayacak
Milli Eğitim Bakanlığı, Orta Öğretim Kurumları Disiplin ve Ödül Yönetmeliği'ne 'AB makyajı' yaptı. Yapılan değişiklik ile 'iffetsizlik' okuldan atılma cezası gerektiren davranışlar arasından çıkartıldı. Yönetmelikte başka değişiklikler de yapıldı. İnsan hakları ve demokrasi bilincinin özümsenmesi hükmü ilk kez yönetmeliğe girdi. 'İnsan hakları ve demokrasi bilincini özümsemiş ve davranışa dönüştürmüş olmak' öğrencilerinin uyması gereken bir kural oldu.

Bakanlık ayrıca okullarda her türlü ayrımcılığın engellenmesi için de tedbir aldı. 'Kişileri veya grupları dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezheplerine göre ayırmayı, kınamayı, kötülemeyi amaçlayan davranışta bulunmanın' yanısıra, 'ayrımcılığı körükleyici semboller taşımak' da okuldan 5 güne kadar uzaklaştırılma cezası gerektiren davranış kabul edildi. Ayrımcı sembol; 'Satanizm' gibi bir akımı simgeleyen dövme, siyasi parti rozeti ya da bir mezhebi yansıtan simge gibi işaretler olarak niteleniyor.

YENİ TANIM MUĞLAK
Bakanlığın en köklü değişikliği, daha önce, öğrencinin örgün eğitimden çıkartılma cezası gerektiren davranışlar arasından 'iffetsizliği' çıkarmak oldu. İlgili bölümünden, 'İffetsizliği tescil edilmiş olmak, herhangi bir kimsenin iffet ve namusuna tecavüz etmek' hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Ancak bunun yerine yoruma açık biçimde, 'Toplumun ortak değerleriyle bağdaşmayan davranışlarda bulunmak' ifadesi yönetmeliğe konuldu. Ancak bu öğrenciler başka bir okulda öğrenimlerine devam edebilecek.

Bakanlık yönetmelik değişikliği ile okul içinde kavgayı 'mazur' görürken, 'okul çevresinde kavga etmeyi' yaptırımı ağır suçlar kapsamına aldı.

Buna göre okul içinde kavga edenlere daha önceki yönetmelik hükümlerinden farklı olarak artık 'uyarma, mahrumiyet ve kınama' gibi cezalar verilmeyecek. Okul çevresinde kavga etmek ise kısa süreli uzaklaştırma gerektiren davranış olarak kabul edilerek cezalandırılacak.

Yapılan bir başka değişiklik ile de, 'uyarma, kınama ve mahrumiyet' cezaları için velilere ve 18 yaşını doldurmuş öğrencilere 'itiraz' hakkı tanındı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır