kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

500 bin turisti duyan Çin'e koştu

Bu yıl Çin'den 500 bin turistin beklendiği açıklanınca, seyahat acenteleri bu pazara hücum etti. Çinli turist getirmek için Turizm Bakanlığı'na başvuranların sayısı 198'i buldu
Ne olduysa Çin'in Türkiye'yi 'Resmi Turistik Güzergâhı' seçmesinden sonra oldu. 2002'de Çin'den gelecek turist sayısının 500 bini bulacağı duyurulunca hummalı bir hazırlığa girişildi. Çinli turistlere iyi hizmet vermek için havaalanı görevlisi ve taksiciler Çince kurslarına başladı. Çince bilen rehberler turizm acentelerinin en değerli elemanları oldu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği de (TÜRSAB), Nisan'da ofis açmak için Çin'e gidiyor. TÜRSAB ayrıca önümüzdeki günlerde bir grup Çinli turizm şirketine, İstanbul, Efes, Kapadokya gibi yöreleri kapsayan kültür ağırlıklı Türkiye turu yaptıracak.

198 BİN BAŞVURU
İş bununla da bitmiyor. 500 bin turisti duyan seyahat acenteleri de Çin'e akın etti. Turizm Bakanlığı, Çinli firmalarla işbirliği yapmak isteyen acentelerin, TÜRSAB aracılığıyla 31 Aralık 2001'e kadar bakanlığa bildirilmesini istedi. Ancak o kadar çok talep geldi ki, TÜRSAB süreyi 15 Şubat'a uzatmak zorunda kaldı. Ve bakanlığa gönderilen acente sayısı tam 198'i buldu. Bu şirketler arasında Setur, Ulusoy, Havaş, Tekser, Jolly, Enternasyonel Turizm ve İremtur gibi tanınan şirketler de var.

Peki gerçekten de 500 bin Çinli'nin gelmesi söz konusu mu? Aslında Uzakdoğu Türk turizmi açısından bugüne kadar verimli bir pazar olmadı. Geçen yıl Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı sadece 24 bin. Ancak, her yıl 25 milyon Çinli'nin seyahat ettiği düşünüldüğünde 500 binli rakamların hiç de afaki olmadığı belirtiliyor. Pazarın potansiyeli dikkate alındığında ilk yıl 200 bin Çinli'nin gelmesinin bile önemli olduğu vurgulanıyor. Çinli turistlere sadece Türkler hazırlanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda yolcu azlığı nedeniyle Türkiye'ye olan seferlerini iptal eden Uzakdoğu'nun iki büyük havayolu şirketi Malezya ve Cathay Pasific, Türkiye uçuşlarını yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Zira, Türk Hava Yolları'nın tek başına gelmesi planlanan turistlerin tamamını taşıması mümkün değil. Haftada iki gün Pekin ve Shangay'a sefer düzenlediklerini belirten THY Halkla İlişkiler Koordinatörü Faik Akın, "Bu uçakların dolu uçtuğunu hesaplasak bile, bir yılda taşıyacağımız yolcu sayısı ancak 98 bini buluyor. Bu hatlarda A-340'lar kullanılıyor. 7 tane A-340 uçağımız var. Onlar da ABD, Güney Afrika ve Uzakdoğu'ya uçuyor. Çin seferlerini artırsak diğerleri aksar" diyor.

'Fiyat düşürmeyelim'
Çin'den turist getirmek için başvuranlardan biri de Öger Tour'un yan kolu olan Jolly Tour. Ancak, Jolly Tur Incoming Müdürü Mehmet Selik, bu pazardan fazla bir şey beklemediklerini belirtti. Çinli bir temsilci bulduklarını ve önümüzdeki günlerde Çin'e gitmeyi planladıklarını söyleyen Selik, şu uyarıda da bulundu: "Bana göre ancak 40-50 bin kişi gelir. 500 binli rakamları bulamayız. Daha önce Japonlar ve Ruslar'da olduğu gibi bunu da biraz abarttık galiba. Şimdi herkes bu pazara hücum edecek. Rekabet etmek için de fiyat kıracaklar. Sonra da hepimiz 200-300 dolara tur satmak zorunda kalacağız. Bunun yapılmaması lazım."

Az para harcıyorlar
THY Halkla İlişkiler Koordinatörü Faik Akın, Çinli turistin batılı turistler kadar çok para harcamadığını belirterek şunları söyledi: "Genellikle kültür turlarını tercih ediyorlar. Yemek kültürleri farklı olduğu için yemeğe fazla para harcamıyorlar. Altın ve ziynete fazla meraklı değiller. Ayrıca Çin Türkiye gibi bir tekstil ülkesi. Yani Türkiye'den alabilecekleri fazla bir şey yok."

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır