kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Fon, Tariş'e koyduğu 55 trilyonu geri istiyor

Fon, Tarişbank'taki yöneticilerini geri çekti ve "Aktardığımız 55 trilyonu faiziyle birlikte 20 Mart'a kadar iade edin" dedi
Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu (TMSF) 20 Şubat'ta eski sahiplerine iade edilen Tarişbank'taki yöneticilerini geri çekti. Böylece Tarişbank, hem sahiplik, hem de yönetim olarak tamamen 120 bin ortaklı tarım kooperatiflerine geri döndü. Ancak TMSF bankanın içine koyduğu 55 trilyonu reeskont faizi ile geri istedi. Geri istenen miktarın 90 trilyon lirayı aşması bekleniyor.

Fon tarafından yapılan açıklamada, söz konusu paranın 20 Mart 2002'e tarihine kadar ödenmemesi durumunda, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde takibe geçileceği bildirildi. Bu sürpriz gelişme üzerine Tarişbank yönetimi, hukukçuları ile başbaşa vererek nasıl bir politika geliştireceğini hesaplıyor.

Çünkü söz konusu kanun, paranın ödenmemesi halinde, Fon'a, bankanın gayrimenkullerinin yanısıra kasasındaki bonolara kadar her şeye haciz koymasına izin veriyor. Alacaklarda işletilen reeskont faizi ise yıllık bazda yüzde 70'lerin üzerinde seyrediyor.

Açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Tarişbank'ın ortaklık haklarının iadesine karar verdiği hatırlatılarak, "TMSF tarafından 10 Temmuz 2001 tarihinde Tarişbank yönetimine atanan yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin görevlerinden alınmalarına kararı verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Tarişbank 10 Temmuz 2001 tarihinde Fon'a devredilmişti. Ancak bankanın en büyük ortağı TARİŞ, Danıştay'ta BDDK aleyhine dava açmıştı. Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu 23 Kasım 2001 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

'Ne yapmak istediklerini açıklasınlar'
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin,"Hazine, birliklerin bankaya bir kuruş veremeyeceği talimatını veriyor. BDDK kaynağını istiyor. Bu iki talimat birbiriyle tezat. Siyasi irade, Tariş'e ne yapacağını söylemek zorundadır" dedi. Çetin, Tarişbank'a kaynak olarak aktarılan 55 trilyon liranın faizleri ile birlikte yaklaşık 90 trilyon lirayı bulacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Bankaya el konulduğunda 20 trilyon lira kaynak yetiyordu. Şimdi yaklaşık 100 trilyon lira bizden geri isteniyor. Bu bankayı 7 aydır biz yönetmiyoruz. O tarihte 20 trilyon lira bize yeterken şimdi 90 trilyon lira bile bu işi görmüyor. Binlerce üretici mağdur oluyor."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır