kapat
27.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tekstil kotasına hayır

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson dün Ankara'da ticari ilişkilerin geliştirilmesi için pazarlık masasına oturdu. Larson, üç konuda destek verirken, tekstil kotasının artırılmasına ise karşı çıktı
Başbakan Bülent Ecevit'in Washington ziyareti sonrası, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişiklerin geliştirilmesi ve yatırımlarını arttırılması konusunda ilk somut adım atıldı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson ve beraberindeki heyet dün Ankara'da pazarlık masasına oturdu. Öğle saatlerinde Ankara'ya gelen Larson, ilk olarak dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay ile görüştü. Toskay, Larson'a, Türk müteahhitlerinin teminat mektubu sorunu yaşadığını anlattı ve "Gerek Dünya Bankası gerekse ABD imkanlarından bir çözüm bulunabilir mi?" diye sordu. Larsson ise "Haklısınız. Bu konunun üzerinde duralım" yanıtını verdi.

Larson'da görüşmeden sonra yaptığı açıklamada,Türkiye'nin reformlar ve ekonomik istikrar konusunda önemli adımlar attığını, stratejik işbirliğini ticari alanda da geliştirmek istediklerini belirtti.

MÜTEAHİTLERE TEKLİF
Afganistan'ın yeniden imarında Türkiye'yle birlikte çalışmak istedikleri mesajını ileten Larson "Afganistan'ın yeniden imarında işbirliği yapabiliriz. Bu noktada Türk müateahitlik firmalarının deneyiminden yararlanabiliriz"dedi. Türkiye ile ABD tarafı arasındaki müzakereler yaklaşık 3.5 saat sürdü. Toplantıya katılan işadamları, Türkiye'nin ABD'den beklentilerini 4 konu üzerinde yoğunlaştırdı:

* Tercihli Ticaret Anlaşması yapalım.

* Kalifiye Endüstri Bölgeleri kuralım.

* Tekstil kotalarını artıralım.

* Ürün bazında vergi indirimi ile ihracata kapı aralayalım.

ABD'nin dış ekonomik ilişkilerdeki etkili ismi, saat 16.30'da başlayan görüşmelerde kotanın artırılması talebine kırmızı ışık yaktı ve şunları söyledi:

ABD TEKSTİLİ ZORDA
"Neden ısrarla tekstil kotaları üzerinde duruyorsunuz? 2004 yılında, Dünya Ticaret Örgütü anlaşması gereği zaten kotalar kalkacak. Şu anda ABD'de tekstil sektöründe çalışan 900 bin kişi işsiz. Üstelik bunlar vasıflı işçi de değiller. Başka sektörlerde iş bulmaları mümkün değil. Bu işçiler federal hükümetin üzerinde büyük bir yük oluşturuyorlar."

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Larson, Türkiye'nin diğer taleplerine ise heyette "tatmin edici bulunmayan" ama yeşil ışık yönü ağır basan şu yanıtları verdi:

3 ALANDA YEŞİL IŞIK
* Kalifiye Endüstri Bölgeleri kurulabilir. Ancak, sadece bilgi teknolojileri üretimi ile sınırlı olabilir. Bilgisayar çipleri, bilgisayar parçaları üretilebilir. Bu bölgelerde testli ya da sanayi malı üreterek Amerika'ya satamazsınız.

* Tercihli Ticaret Anlaşması'nı müzakere edebiliriz. Bunun için bir teknik heyet oluşturalım ve uygulanma imkanlarını müzakere edelim.

* Genel preferanslar sistemini etkili kullanmanızı sağlayabiliriz. Türkiye'ye 814 milyon dolarlık kotamız var. Bazı ürünlerin vergi kolaylıkları ile ABD pazarına girmesi mümkün. Örneğin, mücevherat bu kapsamda. Ancak, vergi avantajlı ihracat potansiyelini tam olarak kullanamıyorsunuz. Bu sistemden daha etkin yararlanmanızı sağlayabiliriz.

Cem'den acil ortaklık çağrısı
Ankara'da başlayan Türk-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik işbirliğini de stratejik işbirliği seviyesine çıkartmak istediklerini söyledi. Bakan İsmail Cem, şöyle devam etti: "Komisyonun ekonomik işbirliğimizin geleceğinin yol haritasını çizeceğine inanıyorum. Bu komisyon, mevcut sorunlara da çözüm getirmek zorunda. Türk ekonomisinin acil ortak çabalara ihtiyacı var."

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larsson da bu işbirliğinin iki ülke ekonomik ilişkilerini stratejik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinin merkezinde gösterdiğini kaydetti. Türkiye'nin geçen yıl ekonomik reformlarda gösterdiği başarıya hayranlık duyduğunu ifade eden Larsson, bu reformların Türk halkının geleceği ve refahı açısından önemli olduğunu vurguladı.

O'NEIL'DEN ÖVGÜ
ABD'den de Türkiye'ye övgüler geliyor. Hazine Bakanı Paul O'Neill, Chicago Ekonomic Club'da Arjantin ekonomisiyle ilgili bir toplantıda kendisine yöneltilen soru üzerine Bush yönetiminin Türkiye'nin kaydetmekte olduğu ekonomik ilerlemeden çok umutlu olduğunu söyledi.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır