kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vücut ölçülerimiz AB formuna girdi!

Boyumuz uzuyor, kalça ve göğüs küçülürken omuzlar genişliyor. Yani Türk insanı 'Avrupalı' oluyor
Son elli yıllık dönem içinde yapılan araştırmalar Türk insanının beden ölçülerinde önemli değişmeler olduğunu gösteriyor. Türk insanı, kadınıyla erkeğiyle önceki kuşaklara göre daha uzun ve ince. Omuz ve göğüs çevresi genişliyor, bel inceliyor ve kalça daralıyor. Kadınların göğüsleri ninelerine göre daha küçük. Yani ekonomik ve sosyal açıdan değil ama vücut standartlarımızla çoktan AB'ye girdik bile!

En çarpıcı değişim boylarda, 1940'lı yıllarda kadınların ortalama boyu 1.52 iken günümüzde 1.64 metre. Aynı süre içinde erkeklerde 1.66'dan 1.76'ya uzamış. Kilo artışı, boydaki uzama oranına göre normal. 20 yılda boylarda ortalama 7 cm artış olurken kilo da 2 kg arttığı için kadınlarımız giderek inceliyor. Aynı şekilde göğüs kafesi ve omuz genişliği büyürken, meme ölçüleri küçülüyor. Kalçalar daralıyor, bacaklar uzuyor. Eller incelirken ayakları büyüyor.

42- 44 BEDENDE PATLAMA
Çeşitli giyim eşyalarının satışlarındaki son durum da vücut ölçülerindeki değişimi açıkça gösteriyor. Konfeksiyon uzmanlarına göre, 15 yıl önce 38-40 beden etek ve pantolon satışları çok fazlaydı, 42-44 bedenin pek alıcısı yoktu. Oysa son yıllarda özellikle genç nesil arasında 42 ve 44 beden satışları patladı. Sutyen ve külot gibi iç giysilerin bedenleri ise giderek küçülüyor. Uzmanlara göre Türk kadınlarının yüzde 40'ı büyük memeli. Fakat meme ölçülerinde giderek bir küçülme görülüyor. Yüzde 35'i büyük memeli olan şehir kadınları 36B ile 40C arası sutyen kullanıyor. Yüzde 50'si ise 34B ile 36C arasında. Yüzde 15'i de küçük memeli 32A ile 34B arası sutyen kullanıyor.

AYAKLAR BÜYÜYOR
Külot bedenlerinde de giderek bir küçülme olduğu görülüyor. 20 yıl kadar önce orta ve geniş bedenler piyasaya hakimken, artık küçük bedenler diğerlerine yaklaşıyor. Aynı değişim mayo ve bikiniler için de geçerli. Bedenlerde 44'den 36' ya doğru bir kayma söz konusu. En çok satılan bedenler 38 ve 40... Aynı durum kadın çorapları için de geçerli. En çok satılan numaralar 2 ve boyu 1.70'in üzerinde olanlar için üretilen 3 numara. Kadın ayakkabıları da eskiden 38'e kadar üretilirken, şimdi 39 ve 40 numaralar da yapılıyor.

Vücut ölçülerindeki bu büyük değişime bilim adamları "Secular Trend" diyorlar. Bilim adamları bu değişimi; beslenmeye, spora ve fiziki güzelliğe özen gösterilmesine bağlıyor.

Göğüsler dışarı nasıl fırlamıyor?
Televizyonlarda gazetelerde yerli ve yabancı birçok ünlü kadının dekolte fotoğraflarıyla karşılaşıyoruz. Peki bu süper seksi kıyafetlerin içindeki göğüsler nasıl dışarı fırlamıyor dersiniz? Cevap basit göğüs yapıştırıcısı. Alman Bayer firmasının ürettiği Tesa marka yapışkanlar 2 Euro gibi oldukça hesaplı bir rakama satılıyor ve Türkiye de dahil bir çok ülkede sahne yıldızlarının vazgeçemediği aksesuarların başında geliyor. Kadınları göğüs firikiğinden koruyan bu harika bantların kullanımı da çok kolay: Yapıştıracağın yeri pudralıyorsun. Göğüs ebadına göre yapıştırıcının boyutunu ayarlıyorsun. Kıyafeti giyip bandın yapışkan yüzeyini bastırıyorsun. Çıkarmak için suyun altına girip yavaş yavaş ovuşturmak yeterli.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır