kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Olimpik barış ve 'Ekecheiria'

Tam 2776 yıl önce, spor kültürünün ürettiği eski Yunan'da 3 ay evvel savaşı durdurup, spor müsabakaları yapıp, 5 gün sonra tekrar başlatma kültürü oluşturmuş, bir de isim takmışlardı: Ekecheiria. Milattan önce 776'da başlayan bu spor barışı uygulaması milattan sonra 395'te Hristiyanlık gelince eski Yunan kuralı olarak feshedildi ve bugün bile sporun o çaptaki barışına tahammül edemiyoruz.

Olimpiyat Komitesi Başkanı M.Rogge, Birleşmiş Milletler'den ABD Başkanı Bush'a kadar başvurarak, "Savaşta olan ülkede olimpiyat yapılmaması için" destek aradı. ABD Başkanı Bush, açıkça savaşta olunmadığını iddia etti. Sonunda çaresiz kalan Rogge, gazetecilerin, "Açılış konuşmasında olimpik barıştan söz edecek misiniz?" sorusuna, "Buna biz değil, sahadaki savaşçılar karar verecek" yanıtını verdi. Yani, yıllar öncesi FIFA, savaşta diye Yugoslavya'yı Avrupa kupası finallerine katılmaktan engelleyen kararı alabilmişti. Hatta ilginç bir tesadüf, Yugoslavya'nın yerine kupaya dahil olan Danimarka o yıl Avrupa Şampiyonu oldu. Ama şimdiki başkan Rogge çok iddialı olmasına rağmen ABD'nin Afganistan'la savaşta olup olmadığının yorumunu yapamadı, hiçbir sonuç alamadı. Ve insanlık tarihi bir kere daha, 2776 yıl önce yaşatılan bir gerçeği günümüzde uygulayamadı.

G.Saray'ın faturaları
G.Saray, Faruk Süren'in deyimiyle, bir 'stratejik ortak' edindi: AIG. Şirket ticari amaçlı geldi ve 20 Kasım 2000'de 20 milyon dolar verdi. 2001 Mayıs'ında da 5 milyon 400 bin dolarlık ilk tahsilatı yaptı. Şubat 2002'de verilen haklardan arınmak için şimdi G.Saray'dan 45 bin dolar daha istiyor. Sonra bunu az bir miktar indirdi. Bu anlaşmaya bir de stat projesinin hazırlık masrafı olarak 15 bin dolar gittiğini katarsanız, siz toplamı G.Saray'ın 'küreselleşme' faturası diye özetleyin, biz ise bir kısmını 'tefecilik' olarak değerlendirelim.

Ayrıca buna ek olarak Belçika'nın Le Soir Gazetesi M'Penza'dan sonra Hırvat Spehar'ın G.Saray'dan nasıl 40 para vermeden ayrıldığının hikayesini kaleme aldı. Anlatımda "Hırvat Spehar'ın dosyası, Eski Brugges'lü Luciano D'Onofrio ekürisinden olduğu için çok çabuk halledildi" dendi. 1996-97 Belçika gol kralı olan Spehar, 6 aydır maaş aldığı standardı geçti. G.Saray 4 ay para vermediği için serbest kalmıştı.

d

Derbinin güvenliği
İçişleri Bakanı Yücelen'in deyimiyle, "Futbol kulüpleri koruma önlemlerini kendileri alsınlar" kararı ne olur F.Bahçe-G.Saray maçında uygulansın. Zaten Spordan Sorumlu Bakanlık'la Futbol Federasyonu arasında bir süre önce mahkemelik olan bir protokol çelişkisinin olduğu bu ülkede iyi bir test maçı izlenirdi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır