kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Trilyoner Ganguli nereye kaçtı?

İstanbul'daki tekstilciler, Hint asıllı Alman işadamı Dipangar Ganguli ile 80'li yılların ortasında tanıştılar. Ganguli o tarihlerde, tekstil piyasasını kapı kapı dolaşarak, Almanya'daki bazı güçlü kuruluşlar adına ürün sipariş ediyordu.

İşler iyi gidince, Ganguli kendi firmasını kurdu. Piyasada sağlam ilişkiler yaratıp, bir hayli para kazandıktan sonra, İstanbul Seyrantepe'de inşa ettirdiği fabrikasında konfeksiyon üretimine geçti.

İstanbul'a bir bavul ve bond çantayla gelen Ganguli'nin adı, kısa sürede kulaktan kulağa yayılmaya başlamıştı.

Artık paraya para demiyordu!.. Avrupa'nın en ünlü stilistlerine çizdirdiği kolleksiyonlar büyük rağbet görünce, eskiden "Hit" olan şirketinin adını da, "Koleksiyon A.Ş." olarak değiştirdi. Almanya'daki evinin bulunduğu Düsseldorf yakınlarında da üç şirketi vardı. Türkiye'de ürettiklerinin yanısıra, piyasadan topladığı konfeksiyon çeşitlerini oradaki firmalara gönderiyor, toptancı karıyla büyük mağazalara devrediyordu.

Paralar su gibi akmaya devam edince, Ganguli gayrimenkul yatırımına yöneldi. Kemer Country'de beş villa, Çorlu yakınlarında binlerce dönümlük sanayi arazileri satın aldı. Alkent'te, Dragos'ta süper lüks mülklerin sahibi oldu.. Bu müthiş tırmanışı gören banka müdürleri, Ganguli'ye kredi vermek için adeta yarışa giriştiler.

Hint asıllı Alman'ın ünü, giderek İstanbul sosyetesinde de yayıldı. Sosyetede ondan "Beş gece üstüste gazino kapatan, Cherokee Jeep kolleksiyonu yapan zengin Hintli" diye sözediliyordu.

Çevresinin de telkinleriyle çok güvendiği şansını bu kez, bambaşka bir alanda, lokantacılıkta denemeye kalktı. Bu arada Alman eşinden boşanıp, bir Türk ile evlenmişti.

Tantanalı açılışa karşın "Hint Lokantası Avara" tutmadı!.. Bir süre sonra burayı kapatan Ganguli, ikinci fabrikasını İstanbul Tuzla'da faaliyete geçirdi. Üçüncü fabrikayı ise, ANAP'lı Belediye Başkanı Hasan Altan'ın önerisiyle, 6 milyon dolar harcayarak, Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde kurdu. Son teknoloji ürünü pırıl pırıl makineler getirmiş, imrenilecek bir tesis yaratmıştı. Ancak işler de umduğundan daha fazla büyümüştü.

Artık hesabı kitabı kontrol etmekte zorlanıyordu. Hiç beklemediği bir anda Rusya krizi patlak verince, herşey tersine gitmeye başladı. Mark'ın dolar karşısında jet hızıyla değer yitirmesi, Ganguli'yi zora sokmuştu. Kredi taksitlerini zamanında ödeyemeyince, hacizler peşpeşe geldi, mafya kapısına dayandı!.. Tuzla'daki fabrikası silahlı kişilerce basıldı, malları kaçırıldı! Evinin çevresi mafyanın gösteri alanı haline gelmişti! Senet tahsili için kapısını çalan mafya üyeleri, karşılarında Ganguli'yi haraca bağlayan "koruyucu!" mafyayı buluyordu!. Mafya namlularının ucunda, ne yaptığını bilemez hale gelen, bir çeki 32 kez imzalamak zorunda kalan Ganguli, çareyi kaçmakta buldu.

Karısına bile haber vermeden kaçtığında takvimler, 1997 yılı sonunu gösteriyordu. Almanya'daki şirketlerini de bir gecede boşaltıp, sırra kadem basmıştı!..

***
Ganguli, bazı yıllar 40 milyon markı bulan ihracatını, pekçok şirket gibi, bir dış ticaret holdingi üzerinden yapıyordu. İhracatçılara devletin teşvik amacıyla verdiği KDV'yi, bu holding alıyor, gelen dövizleri onlar takip ediyordu.

Ganguli'nin iflas ettiği döneme rastlayan ihracatın dövizleri, bir süre sonra Emlakbank Galata Şubesi'ne gelmeye başladı! Ancak bunlar Almanya yerine, Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet ruhsatı bulunan bir firmanın banka hesabından geliyordu!..

Başka bazı firmalar için de benzer "döviz indirimlerinin" yapıldığını farkeden banka müfettişleri, bu trafiği araştırdılar. Müfettişler, dövizlerin yurtdışı yerine, Türkiye içinden geldiğini, işlemlerin hayali olduğunu belirlediler. İndirme işini yapanlar "dövizci" olarak bilinen kişilerdi. Emlakbank Galata Şubesi aracılığıyla milyonlarca dolarlık hayali ihracat dövizi indirdiği belirlenen Mehmet Sırrı Hoylu, geçenlerde İzmir yakınlarında yakalanıp cezaevini boyladı. Hoylu, "Örümcek Ağı" operasyonu kapsamında yargılanacak.

Ganguli'nin ise nereye kaçtığı ve ne yaptığı bilinmiyor? Bizi bir arasa da, şu dış ticaret holdinginin çevirdiği dolapları kendisine sorsak! Belki de "Örümcek Ağı"na takılan siyasetçi bağlantılı çok, ama çok önemli isimleri bulmamıza yardımcı olur!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır