kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
'Söz' hakkında

Molla Abdurrahman Cam”, 15'inci yüzyılın ortasında yazdığı "Baharistan"da değişik şiir türlerini kullanarak, örnek aldığı Şirazlı Sadi gibi, insan hayatlarından hikâyeler anlatır.

Hikâyelerden birinde konu "söz"dür. Sözün nasıl kullanılması gerektiğini; zamansız, anlamsız ve gereksiz konuşmanın hem insan” bir ayıp olduğunu, hem de kendine ve başkalarına zarar verdiğini anlatır.

***
Dört padişah tarafından söylenmiş dört güzel ve bilgece söz vardır ki, bunlar sanki dört yaydan fırlatılmış dört ok gibidir.

Kısra adıyla da anılan İran hükümdarı Adil Nuşirevan şöyle demiştir:

"Söylemediğim bir sözden dolayı hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Fakat söylediğim bir çok şey de vardır ki, sonradan pişman olmuşumdur. Bu sözler yüzünden adeta kan ve toprak içinde yatıp uyumuşumdur.

Sessiz otur, boş yere konuşma. Çünkü böylelikle huzurun kaçmaz. Sessiz oturup, gereksiz yere ağız açmamak, insanı perişan eden, insanın başını derde sokan şekilde konuşmaktan her zaman daha iyidir.

Başı mühürlü sırdan kimse pişmanlık duymamıştır, fakat açığa vurulan sırlar her zaman pişmanlık getirmiştir."

Kayser İmparator şöyle demiştir:

"Söylemediğim şeylerdeki kudretim söylediklerimden fazladır. Bir şeyi söylemediğim zamandaki kudretim onu söylediğim vakitteki kudretimden daha çoktur.

Söylemediğim bir şeyi her zaman söyleyebilirim. Ancak söylediğim bir şeyi, söylemiş olduğum için artık gizleyemem.

Açığa vurduğun her şey zorlaşır. Sırlarını kolay kolay arkadaşlarına da, rakiplerine de açıp söyleme. Gizlediğin bir şeyi daima söyleyebilirsin. Zamanının geldiğini düşünür, söyleyebilirsin. Ama söylediğini saklayamazsın."

Çin hakanı söz hakkında şöyle demiştir:

"İnsanı söylediğine pişman edecek bir şeyi gizlemek onu söylemekten daha zordur.

Aklına gelen her türlü üstü örtülü sırrı açıklamak için acele etme. Korkarım ki onu anlatmanın zarar ve ziyanı, onu gizlemekteki pişmanlıktan daha güçtür."

Hint Padişahı da aynı noktaya şöyle temas etmiştir:

"Ağzından çıkan her söz, ona sahip olması gereken senin elini kendiliğinden bağlamıştır. Söylemediğim söz daima benim tasarrufumdadır. İstersem söylerim, istemezsem söylemem, istediğim zaman söylerim."

Molla Cam”, bütün cihana hakim dört hükümdarın söylediğini rivayet ettiği sözleri aktardıktan sonra kendi bildiği bir atasözüyle konuyu noktalıyor:

"Söylenmemiş her söz, kabza içinde saklı oka benzer. Açıklanan söz ise yaydan çıkmış ok gibidir. Bu yüzden de hedefe ulaşması için yaydan en uygun zamanda çıkması gerekir."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır