kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Ankara için internet kafa ayarı!

Geçen hafta müzelerle ilgili yazarken "Neden www.topkapi.com yok" diye sordum... Kültür Bakanlığı'ndan gelen cevap aslında Türkiye'nin nerede tıkandığını muhteşem bir şekilde ortaya koyuyor.

Okurken içiniz de kıyılsa... Muhtemelen "Ya sabır" da çekeceksiniz, lütfen okuyun, belki çözüm sizdedir!

Sayın Murat Birsel,

3 Şubat 2002 tarihli yazınızı Kültür Bakanımız Sayın İstemihan TALAY ve konuyla yakından ilgili olarak bizler okuduk. Konuya gösterdiğiniz hassasiyet bizler için çok önemli.

Biz Kültür Bakanlığı olarak ülkemizin kültürel ve tarihi zenginliklerini tanıtmak ve kültürel alanda Bakanlığımız faaliyetlerini duyurmak amacıyla, 1998 yılı Haziran ayında Türkçe-İngilizce, 550 sayfadan oluşan bir web sitesi hazırladık. Sitemizin durağan olmamasına ve hemen her kesimden, değişik ilgi alanlarına hitap etmesine özen gösterdik. Bugün dünyanın en kapsamlı arama motorlarından biri olan Yahoo'nun, dünyanın en büyük ilk 10 sitesi arasına aldığı bir WEB sitesine sahip olduk. Bu sitede tüm müzelerimiz ve ören yerlerimiz olduğu gibi Topkapı Sarayı da detaylı olarak anlatılıyor ve müzede sergilenen eserlerden örnekler sunuluyor. Her gün yenilediğimiz yepyeni bilgiler eklediğimiz sitemize, büyük olasılıkla sizin de bildiğiniz gibi, "http://www.kultur.gov.tr", "http://www.culture.gov.tr", "http://www.cultura.gov.tr" adresleri ile ulaşılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde köklü bir altyapı değişikliğine uğrayan web sitemiz, veri tabanına aktarılarak, kültür portalı niteliği kazandı. Bu sebeple sitemizin alt linklerinde değişiklikler oldu. Dünyanın en büyük arama motorlarından Yahoo, Altavista ve Google'da ülkemizi simgeleyen pek çok isimde olduğu gibi "Topkapi" kelimesini yazıp arama yaptığınızda, listenin ilk bölümlerinde Bakanlığımızın web sitesi linkleri görülebiliyor. Bu linklere tıklandığında ise, sitemizde yaşanan değişiklik sebebiyle, ilgili sayfanın bulunamadığına dair bir ileti görüntüleniyor. Bu geçici bir durum ve yaşanması gereken bir süreç. Bu konuda bizim yapabileceğimiz herhangi bir şey yok. Çünkü bu durumun düzelmesi için, sözkonusu arama motorlarının zaman içerisinde otomatik search yaparak, bizim yeni adreslerimize ulaşması gerekiyor.

Bir devlet kuruluşu olmamız sebebiyle yazınızda sözünü ettiğiniz "com.tr" uzantılı adresleri almamız mümkün olamamakta, "http://www.topkapi.gov.tr" gibi ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yer ve konulara ait "gov.tr" uzantılı isimleri almak ise gerek tarihi ve kültürel yönden çok zengin bir ülkeye sahip olmamız gerekse Türkiye Bütçesinde en küçük paya sahip Bakanlıklardan biri olan Bakanlığımız imkanlarını fazlasıyla aşmaktadır.

Ülkemizin tarihi güzelliklerini yansıtan müzeler ve ören yerlerini kendi isimleriyle ve tüm detaylarıyla, özellikle de görsel ağırlıklı tanıtımı bizim de uzun zamandan beri planladığımız bir çalışma. Ancak bu tür bir çalışma yalnızca isim olmakla değil önemli bir donanım, yazılım ve güçlü internet bağlantıları ile mümkün.

Ne yazık ki yukarıda sözünü ettiğimiz ödenek yetersizliği ve Bakanlığımızda Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na bağlı bir proje olarak çalışan ve kağıt üzerinde bir birim dahi olmayan, Bilgi İşlem Merkezi olmak bizim önümüzdeki en büyük engeller.

Tüm olumsuzluklara rağmen web Sitemiz aracılığı ile Bakanlığımızı ve ülkemizi en doğru bilgilerle, görsel ağırlıklı olarak en renkli biçimde tanıtmaya devam ederken yepyeni projelere de başladık. Geçtiğimiz günlerde hizmete giren "Dösim Sanal Alışveriş" bölümümüz ülkemizi yansıtan hediyelik eşya, kitap ve CD'lerin internet üzerinden satın alınmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle yurtdışından büyük ilgi göreceğini düşündüğümüz bu bölüm resmi kurumlar arasında ilk uygulama.

Size, biraz olsun kendimizi anlatmaya çalıştık. Son derece kısıtlı imkanlarla çağımızın vazgeçilmez iletişim kaynağı olan interneti Bakanlık olarak maximum (orijinalinde böyle yazılı MB) seviyede kullandığımızı gelen olumlu tepkilerden de anlayabilmekteyiz. Umarız siz de bu gayretimizi görür, bundan sonraki çalışmalarınızda bizlerle fikir birliği yaparsınız. Vaktinizi ayırıp siteye girerseniz, sitenin düz bir devlet sitesinin çok ötesinde, ses ve video örneklerinin de bulunduğu farklı içeriğiyle Türkiye ile ilgili ciddi bir arşiv olduğunu görebilirsiniz.

Gösterdiğiniz hassasiyet için tekrar teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Not: Geçen hafta okumayanlar ve "Mesele ne" diye soranlar, bir zahmet http://www.hermitage.museum.ru adresine girsinler. Akıllarına "Bizde niye mesela Topkapı için böyle bir site yapılmaz" sorusu gelecek. O sorunun cevabı yukarıda işte!

Aslında... Yukarıda... "Topkapı kendi imkânlarını kullanamaz mı? Her şey mi Ankara'dan planlanır? Her şey Ankara'dan planlandığı için mi memleket bu durumdadır" sorularının....

Hepsine cevap var!

***
Gelelim internet ayarının dünya standartlarında olduğu kendi bölgelerimize...

Bu hafta gündemdeki siteler...

http://www.yemeksepeti.com
Bilenler biliyor, bilmeyen keşfetsin... İstanbul'da yaşıyor ve bütün restoranları eve taşımak istiyorsanız bu adrese gireceksiniz. Canınız ne yemek istiyorsa ayağınıza getiriyorlar. Çok geniş bir restoran yelpazesiyle çalışıyorlar ve aslında burası kendi müdavimlari olan kocaman bir sanal restoranlar komleksi! Sanal derken... Sonunda kapı çalınıyor ve yemekler size teslim ediliyor! Ev oturmasına gelip de "Karnınız aç mı" dediğinizde "Sushi var mıydı" cevabı veren zor arkadaşlarınız varsa... Çare burada!

http://www.cicekgonder.com
Sevgililer Günü yaklaşıyor, sanal kart atmakla kalmayıp gerçek çiçek yollamak istiyorsanız bunu da internet üzerinden yapabiliyorsunuz. Sitede ayrıca "özel günleri" unutmaya meyilli olan erkek milleti için bir de otomatik hatırlatma makinesi var! Bununla da kalmamışlar... Bir de boyunuzu, kilonuzu, yaş ve cinsiyetinizi girdiğinizde durumunuza göre ideal kilonuzu hesaplayan "Otomatik diyet hesap makinesi" mevcut.

http://www.gununfirsati.com
Bu site henüz bebek ama fikir parlak. Üye oluyorsunuz, ucuzluk olan malı size haber veriyorlar ve siz de piyasa fiyatının çok daha altına o malı alabiliyorsunuz. Ben baktığımda tiyatro biletleri indirimdeydi... Fikir "herkes kazanacak" temeli üzerine... Ucuz diye siz gidiyorsunuz, onların da koltukları boş kalmıyor. Üye sayısı arttıkça imkânlar genişleyeceğe benzer, bir göz atın derim.

İyi pazarlar, mutlu sörfler!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır