kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tarihi cağrı

Antalya'da Türkiye'nin tarihi kent dokusunun korunması konusunda sempozyum düzenleyen Talay, sivil toplum örgütlerinden destek istedi
Kültür Bakanı İstemihan Talay, Türkiye'nin kültür mirası olan tarihi kent dokularının hızlı şehirleşmeyle yok olmasını durdurmak için harekete geçti. Bir Avrupa gezisi sırasında Öger Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger'le konuşurken, Türkiye'nin 2 ulusal değeri olan "Türkçe"yi ve "Tarihi kentleri"ni koruması gerektiği sonucuna varan Talay, Ankara'da Türkçe için düzenlediği sempozyumdan sonra dün de Antalya'da tarihi kent dokularının korunması konusunda bir uluslararası sempozyum topladı.

Talay, kent yöneticileri, turizmciler ve bilim adamlarının katıldığı "Türkiye'de Tarihi Kent Dokularının Korunması ve Geleceğe Taşınması" konulu sempozyumda kültür mirasına sahip çıkılması için seferberlik başlattı. Konuşmasına Türkiye'yi bir açık hava müzesine benzeterek başlayan Talay, "Artık sadece denizi ve güneşi pazarlayarak turizm yapmanın sınırına geldik. Kültür turizmine başlamamız gerekiyor" saptaması yaptı. Talay, kültürel ve tarihi kentsel dokuların korunmasının sadece Bakanlığın ve yerel yönetimlerin gayretiyle mümkün olamayacağını da belirterek, sivil toplum örgütlerinin desteğini istedi.

KENTLEŞME ÖLDÜRÜYOR
Kemer'deki Mirage Park Resort Otel'de düzenlenen sempozyumda konuşan Talay, özellikle 1950'li yıllarda başlayan hızlı kentleşmeyle tarihi kent dokusunun yıkıma uğradığını hatırlatarak, "Bu eski dokunun, geleneklerin ve tarihi mimarinin korunması için çalışılmadı. Şimdi geç de olsa yapılması gerekenleri tartışmak için toplandık. Bu toplantı bilinçlenme toplantısı olduğu gibi alınacak kararlarla bir platform özelliği de taşıyor" dedi.

Talay'ın bu açış konuşmasından sonra toplantıda şu görüşler dile getirildi:
*Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı Louis Roppe: Tarihi mirasın ve geleneklerin korunması için uluslararası düzeyde ilişkiler olması gerekir. Bu konuda ülkeler arasında uzman ve bilgi alışverişi yapılmalı.

* Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu: Antalya tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir il. Sınırlarımız içinde 176 antik kent ve ören yeri tespit edildi.

* Öger Tour Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger: Yöreye gelen yabancı turistlerin ulusal kültürü daha iyi öğrenmeleri için Antalya'da bir ''Türk Köyü'' kuralım. Bu köyün planlanmasına katkıda bulunmaya, gerekirse yönetmeye hazırız. Tüm turistik hizmetleri içerecek olan bu Türk Köyü, bir yandan mimarisi ile yurttaşlarımıza da örnek olacak.

Kent tarihi ders oluyor
Tarihi Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, ilköğretim okullarında ''Kent ve Kültürel Miras Tarihi'' konusunda ilave eğitim programları başlatılacağını bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilecek projenin genç nesillere koruma bilincini aşılamaya yönelik olacağını belirten Bilenser, Tarihi Kentler Birliği'nin koordinatörlüğünde uygulanacak projede, belediyeler, İl Kültür Müdürlükleri, ÇEKÜL ve Mimarlar Odası ile de işbirliği yapılacağını söyledi. Bilenser, ilköğretim okullarında ''Kent ve Kültürel Miras Tarihi'' adıyla konulacak ders programının, 2002-2003 öğretim yılında pilot kentlerde başlatılacağını bildirdi.

Yusuf DALAMAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   85
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   15
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır