kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu 'Türk'lar da çok oluyor artık

Hepsinin soyadı 'Turk'... Ama ne Türkçe biliyorlar, ne de Türkiye'nin yolunu... Norveç'ten Güney Afrika'ya dünyaya yayılan Türkler internette kavim kurdu!
Onların hiçbiri gerçekte Türk, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil. Türkçe bilmiyorlar. Türkiye'yi hiç görmemişler. Ama kökleri Türkler'e, Osmanlılar'a, hatta Selçuklu Türkleri'ne dayanıyor... Bu yüzden hepsinin soyadı "Turk". Amerika'dan Hollanda'ya, Güney Afrika'dan Norveç'e, İngiltere'den Virgin Adaları'na kadar dünyanın dörtbir yanına yayılan "Turk" soyadlılar, birbirlerini internette buldu. Onları bir araya getiren kişi ise yıllar boyu soyadını ve köklerini araştıran Toni Turk adlı Amerikalı oldu. Toni Turk, araştırmasında Turk soyadı ve tarihçesiyle ilgili bulduklarını bir internet sitesinde yayınladı. Ardından soyağacı araştırma sitelerinden diğer "Turk"lere ulaştı. Sonunda binlerce kilometre uzaktaki Turk'ler www.turkgenealogy.com sitesinde buluştu. Toni Turk, 22 bin üyesi olan sitesi için "Bu sayı sitemize kayıtlı Turk'lerin sayısı. Ama gerçek sayı çok daha fazla olabilir" dedi. Peki bu "Turk" soyadı dünyaya nasıl yayıldı?

SELÇUKLU EMİRİ ESİR DÜŞTÜ TÜRK SOYADI FRANSA'YA GİTTİ
Tarih kitaplarına göre Türk ailelerinin "atası", bu soyadının isim babası Arnulph le Turque adlı bir kişi... Aslına bakarsanız Arnulph le Turque, bize hiç de yabancı bir isim değil. O, Selçuklu Emiri Hayreddin Saladdin'in ta kendisi. Fransızlar'a esir düşen Saladdin, Kont 4'üncü Raimund tarafından Fransa'ya götürüldü. Orada kendisine şövalye unvanı verildi ve soylular arasına katıldı. Onun soyundan gelenler, önce "le Turk", ardından da "de Turk" soyadını aldı.

"Turk" soyadını Fransa'dan Almanya'ya yayan ise Victor ve Hugo le Turk adlı iki kardeş oldu. Hugo le Turk'un 4 oğlu vardı: Michael, Harman, Robert ve Sancred... Torunu Jacob de Turk ise 1609'da Almanya'ya yerleşerek soyadını bu ülkeye taşıdı. 1683 yılı başlarında Turk soyadı, dönemin Prusya'sına doğru yayıldı. Zamanla diğer ülkelere, sonra da kıtalara... Turk soyadı tabii ki hep aynı şekilde kalmadı. Gittiği her ülkenin diliyle değişime uğradı.

POLONYA'DA TURKOWSKI İRLANDA'DA TURKINGTON
Toni Turk'un araştırmalarına göre toplam 296 değişik "Turk" kökeninden gelen soyadı var. Zamanla Turek, Taurk, Teirk, Terck, Torok, Terkes, Turkowski, Turkington, McTurk, Terre, Teyrke haline gelen Turk soyadının ülkelere göre değişimi şöyle:

Fransa: Turc, Turcq, Leturc, Turquet, Turquin.

İtalya: Turco, Turci Turchio, Turcu, Del Turco, Turcheschi.

Almanya: Turck, Thurch, Terkel.

Polonya: Turek, Turecek, Turkowski, Turkiewicz.

Macaristan: Torok, Turkovich.

İskoçya: Mac Torc, McTurk.

İrlanda: Turkington.

* Toni Richard Turk (POLONYALI)

Toni Turk bir gün "Ben kimim?" diye sordu... Ve...
59 yaşındaki Toni Richard Turk Amerika'nın Utah eyaletinde yaşıyor. İnternet'teki Türkler'i bir araya getiren o... San Juan Bölgesi Federal Direktörü olan Toni Turk, iyi eğitimli ve zengin bir Amerikalı. Ama bir gün kendisine "Ben kimim?" diye sormuş ve soyadını araştırmaya karar vermiş (1963). Nüfus kayıtları ve belgelerle, büyük büyük büyükbabasının bugünkü Polonya'nın Gorzow Wielkopolski bölgesinden olduğunu bulmuş. Bölgeyi defalarca ziyaret etmiş. Rusça bildiği için araştırmalarında hiç zorlanmamış. Ve sonunda dünyanın en önemli soybilimcilerin arasına girmiş. Turk "En büyük arzum bir gün Türkiye'ye gelebilmek" diyor.

* Zara Turk Fordham (SLOVENYALI)

Türkçe öğrenmek istiyor
28 yaŞInda olan Zara da Amerika'nın Utah eyaletinde yaşıyor. Evli ve bir oğlu var. "Turk" Zara'nın evlenmeden önceki soyadı. O da soyadının hep Türkiye ile ilgili olduğunu düşünmüş. Ve bir gün araştırmaya karar vermiş. Ulaşabildiği yere kadar gittiğinde, atalarının Slovenya'dan geldiklerini bulmuş. Zara'nın ataları, savaş döneminde ya da Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölgede yaşayan Türkler, ya da Türk lakabıyla anılan kişiler.

"Türkler'e her zaman büyük ilgi duydum" diyen Zara Türkiye'ye gelmek ve Türkçe öğrenmek istiyor.

* Chuck Turk (FRANSIZ)

DÜNYAYA AÇILAN İLK TURK'UN TORUNU
O da Amerika'da yaşıyor. Chuck, eşi Nancy sayesinde köklerinin Fransa'daki ilk Türkler'e uzandığını öğrenmiş. Chuck'ın halası bir gün Nancy'ye ailesinin çok eski siyah beyaz bir fotoğrafını vermiş. Danimarkalı Nancy sonradan aldığı soyadı araştırmak için kent, eyalet, hatta mezarlıklara bile gitmiş. Soyadlarının kökünün Turcq ya da Laturcq'ten geldiğini keşfeden Nancy, "Çocuklarımda esmer Türk genleri var" diyor.

Burcu YAKAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır