kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Özelleştirmede bahar temizliği

Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, IMF'ye verilen Niyet Mektubu'ndaki hedefleri gerçekleştirmek için elini çabuk tutuyor.
Hem satış sürecini hızlandıran hem de özelleştirme portföyünde ayıklama yapan bir dizi karara imza attıklarını belirten Karakoyunlu, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Özelleştirmedeki en büyük adımı attık. İsdemir'i özelleştirdikten sonra, özelleştirme portföyünü rahatlatan, harcamaları azaltan yeni bir karar aldık. Üstelik bu kararı gözü kara biçimde kuruluşlara da tebliğ ettim" dedi. Karakoyunlu aldıkları kararları şöyle sıraladı:

"Et Balık Kurumu'nu, Sümer Holding'le birleştirerek, bu kurumu kapattık. Sümer Holding'i şemsiye kuruluş haline getirdik.Zirai Donatım Kurumu'nun hiçbir fonksiyonu kalmadı. Zirai Donatım'ı Tekel'le birleştiriyoruz. Gemi Sanayii'ni, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne veriyoruz. Çelik Boru Sanayi AŞ'yi, Erdemir'e satıyoruz."

Karakoyunlu, birleştirme kararlarının avantajlarını şöyle sıraladı:

* Zirai Donatım Kurumu'nun hiçbir çalışma alanı yok. Ama çok sayıda deposu var. Tekel'in de depo ihtiyacı var. Zirai Donatım'ın boş depolarını Tekel'e devrediyoruz.

* Tüm yönetimleri tasfiye ediyoruz. Yatırım zorunluluğu ortadan kalkıyor.

* Bu kurumların çoğunun cari harcamaları için paraya ihtiyaçları var ve ÖİB yüzde 100 faizle borçlanarak karşılıyor. Ayrıca personelden tasarruf ediyoruz, emekliliği teşvik ediyoruz. Bunu yapmasam yeni kanunla öngördüğümüz özelleştirmede cesaret gösteremem."

Üç büyük adım
Karakoyunlu, Mart-Eylül dönemindeki özelleştirme süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi:

* Mart'ta POAŞ'ın kalan kamu hisselerinin tamamını satacağız.

* Tüpraş'ın çoğunluk hissesinin özelleştirilmesi için yüzde 17-18 hisse satışı yetiyor.

* IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nda Eylül 2002'ye kadar Tekel'in

özelleştirilmesi amacıyla bir İhale Komisyonu kurulması ve danışman seçilmesi taahhüdü var. İhale Komisyonu'nun kurulması ile ilgili talimatı verdim.

Et Balık, Sümer Holding'e geçti
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, özelleştirme kapsamındaki şirketlerin birleştirilmesi ve tasfiyesiyle ilgili seri kararlar aldı. Et Balık Kurumu tasfiye edilip Sümerbank'ın bünyesine geçirildi. Ziraai Donatım Kurumu Tekel'le birleştirildi, Gemi Sanayii ise Denizcilik İşletmeleri'ne devredildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır