kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Cumhuriyet okura açılıyor

Cumhuriyet Gazetesi'ni çıkaran Yenigün Holding halka açılmak için SPK'ya başvurdu. Satılacak hisseler borsada işlem görmeyecek
1924 yılında Yunus Nadi tarafından kurulan Cumhuriyet Gazetesi'nin, okurlarından sağlanacak parasal kaynak ile sıkıntılı günleri aşması planlanıyor. Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı'nın Başkanı ve gazetenin başyazarı İlhan Selçuk, binlerce ortağa sahip olmak için gerekli girişimlerin başlatıldığını açıkladı.

ilhan Selçuk, "Pencere" adlı köşesinde konuya ilişkin şunları yazdı:

"Kriz, buhran, bunalım, ne derseniz deyin, tüm ekonomi soluksuz!.... Elbette bu krizi de atlatacağız, eskiden Cumhuriyet bir aile şirketiydi, artık gazetenin sahibi bir vakıftır; Cumhuriyet Vakfı'nın da iki şirketi var: Yeni Gün Holding ve Yeni Gün Ajansı... Yeni Gün Ajansı, Vakfın yayın denetimi altında gazeteyi çıkarıyor; Yeni Gün Holding parasal yönetimi yürütüyor; holdingin yönetim kurulu başkanı benim... SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) denetiminde çok ortaklı bir şirkettir Yeni Gün Holding; hiçbir ortak, kuruluşta egemen olamaz. Şimdilik 255 kişiyiz.. çalışanlardan, işadamlarından, CUMOK'lardan (Cumhuriyet Okurları) oluşan ortak sayısının hisse senetlerinin duyurusu yapılıp da pazarlaması başlayınca çoğalıp binleri aşacağını umuyoruz...."

YÖNTEM FARKLI
Gazetenin halka açılma işlemi ise biraz farklı olacak. Yöntem şöyle işleyecek:

255 ortaklı olduğu için SPK denetimine giren 3 trilyon sermayeli Yeni Gün Holding'in yüzde 40 hissesi okurlara satılacak. Ancak bu satış sonrasında şirketin hisse senetleri İMKB'de işlem görmeyecek.

Satışa konu olan 1 trilyon 200 milyar lira nominal değerdeki Yeni Gün Holding hisselerinin sahibi ise Yeni Gün A.Ş adlı yine gruba ait bir şirket. Dolaysıyla halka arzdan gelecek para Yeni Gün A.Ş'nin kasasına girecek. Halka arzın sloganı ise "Bu gazeteyi yaşatın" olacak.

Yeni Gün Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Akın Atalay, Cumhuriyet okurlarını, gazetenin geleceğine ortak yapmak istediklerini belirterek projelerini, "Bu klasik bir satış olmayacak. Bize ortak olacaklara, hissemizi alacaklara kârlı bir yatırım yapmaya çağırmıyoruz. Belki de en kârsız yatırımlardan biri olacak. Yani hissemizi alan belki para kazanmayacak. Ancak bu sayede gazete okurlarının malı olacak. Geçtiğimiz hafta arz için SPK'ya başvurduk. 15 gün içinde tüm detayları kamuoyuna açıklamış olacağız"diye özetliyor.

Edinilen bilgiye göre, hisselerin satış fiyatı nominal değerinin 2 ile 3 katı olması planlandı. Buna göre, satıştan gruba yaklaşık 4 trilyon liralık kaynak sağlanacak. Yeni Gün Holding, halka açık şirketler gibi her üç ayda bir bilançolarını SPK'ya bildirecek.

Şirketin ana sözleşmesi ve imtiyaz hakları, halka açılma yöntemleri ve hisse senedi alanların hakları konusu ise SPK incelemesi sonrasında açıklanacak.

Hacer GEMİCİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır