kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İlaç gibi yardım

100 kişiden oluşan yardım ekibi, yoksul öğrencilerin özürlülerin yardımına koşuyor, dertlerine ilaç oluyor
Kanserli hastaların dertlerine derman olan yüzlerce ilacı bulan da onlar, erkeklerin hayatını kolaylaştıran Viagra'yı bulan da. 2000 yılı ciroları 31 milyar dolar. Tam 89 ülkede 90 bin kişi onlar için çalışıyor. Her yıl sadece 5 milyar doları araştırma ve geliştirme faaliyetleri için ayırıyorlar. 12 bin kişi geceli gündüzlü AIDS'e, kansere, ölümcül virüslere çare olacak ilaçları bulmak için uğraşıyor. Dünyanın önde gelen ilaç şirketi Pfizer'ın Türkiye ayağı ise tüm şirkete örnek olacak farklı bir sosyal örgütlenme ile öne çıkıyor.

PAMUK ELLER CEBE
Türkiye'de kurulu Pfizer'ın çalışanları, şirket faaliyetleriyle yakından uzaktan ilgisi olan olmayan "her türlü sosyal yardım" için inanılmaz bir dayanışma sergiliyor. Yoksul öğrencilere kitap buluyorlar. Okul sonrası eğitimi için etüd sınıfları açıp, öğretmenlik yapıyorlar. Nereden "imdat" çağrısı gelse, "toplum takımı" adını verdikleri 102 kişiden oluşan grup, bin kişilik Pfizer çalışanına "pamuk eller cebe" çağrısı yapıyor. Toplanan her neyse, bir o kadar da şirketin kasasından alınıyor...

Her yıl çalışanlarının ve yöneticilerinin değiştiği Toplum Takımı tamamen gönüllüler arasından seçilen 6 üst düzey tarafından yönetiliyor. Bu yöneticilerin arasında bir hiyerarşi yok. "İnsan yeter ki programını yapsın, her şeye yetişir" diyorlar. Herkesle, her türlü işbirliğine hazırlar.

HASANKEYF'E ANAOKULU
Kaynak sıkıntısı çekmemişler bugüne kadar. Pfizer, Toplum Takımı'na bütçesinden her yıl belli bir para aktarıyor. Bununla tıp eğitimi alan yoksul öğrencilere yardım ediyorlar. Çocukların okul sonrası gelişimlerini destekleyecek eğitim birimleri açıyorlar. Üstelik inşaatından, faaliyete geçtikten sonra gönüllü ders vermeye kadar öğrenim biriminin tüm aşamalarında rol alarak. Bunun ilk örneğini Gültepe Öğrenim Birimi oluşturuyor. Ayrıca büyük projeler olduğunda Amerika'daki merkezden de destek alıyorlar. Bugünlerdeki Amerika'dan gelecek yardımla Gültepe Öğrenim Birimi'nin bir ikincisini açmaya hazırlanıyorlar.

Hayvan İlaçları Satış ve Pazarlama Müdürü Ufuk Apaydın ise, bugüne kadar yapılanları şöyle özetliyor:

"Vakıflarla işbirliği içerisindeyiz. Maddi destek verdiğimiz tıp öğrencelerimize vakıflar kanalıyla ulaşıyoruz. Ancak gelen diğer talepleri de değerlendiriyoruz. Örneğin geçenlerde Çankırı'ya 65 tane tekerlekli sandalye gönderdik. Duyma engellilerin işitme cihazı ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Hasankeyf ve Van'da birer anaokulu açtık. Hindistan'daki depremzedelere yardım gönderdik. Türkiye'nin her yerindeki sağlık ocaklarına penisilin dağıtıyoruz. Malatya'da bir yoğun bakım merkezi açma çalışmalarımız devam ediyor. "

Şirketin kârını artıracak hayır işlerine girmiyoruz
Pfizer Hazine Müdürü Ali Orhon , "Hiç bir şekilde şirketin kârlılığını artıracak tek bir sosyal yardım işine girmiyoruz" diyor ve şöyle anlatıyor proje seçimlerindeki titizliklerini:

"Şirket içinden bir yönetici 'Alzheimer hastalarını hastanelere taşımak için bir yardım ağı kuralım' diye teklifle geldi. Ama geri çevirdik. Çünkü biz bu hastalığın ilacını üretiyoruz. Eğer böyle bir işe kalkışsaydık bu durum bizim satışlarımızı artıracaktı ama toplum takımı o sosyal misyonundan ve ruhundan uzaklaşmış olacaktı. Oysa bizim istediğimiz gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek."

e-mail'le 15 dakikada 800 kitap parası topladık
Gültepe Öğrenim Birimi'nde karısıyla birlikte gönüllü ders veren İnsan Kaynakları Müdürü Rıfkı Oran, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

"Tuana Okuma İstekli Çocuklar Vakfı'yla (TOÇEV) birlikte projeler yürütüyoruz. Geçenlerde bir haber geldi, fakir bir ilkokulun öğrencileri kitap alamıyormuş. Toplum Takımı tüm şirket çalışanlarına durumu anlatan bir e-mail gönderdi. 15 dakikada 800 kitap alacak para birikmişti."

Şirket çalışanlarından 15 dakikada 800 kitap alacak para toplanınca, şirketin kasasından gelecek bir o kadar para da otistik çocuklarla ilgili başka bir proje için ayrılmış.

Maria İNANDI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır