kapat
31.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Halka sorulsun

Mesut Yılmaz'ın dün ANAP grup toplantısında yaptığı konuşmanın birçok bölümü, bugünkü geçiş sürecinde esas olarak nereye takıldığımızı anlatmaktadır. Bu konuşmada Yılmaz'ın söyledikleri ilk kez söylenmemektedir. Ama bugün Başbakan Yardımcılığı görevinde olan Yılmaz'ın hangi dönemeçte bulunduğumuzu bu kadar açıklıkla anlatması çok önemlidir. Bu açıklığın hükümet ortağı sosyal demokrat parti tarafından çok daha önceden gösterilmiş olması gerekliliği başka bir gerçektir.

Direncin ana kaynağı
Yılmaz, Türk Ceza Kanunu'nun 159 ve 312'nci maddelerindeki değişikliğe, demokratikleşmeye direncin ana kaynağını şöyle anlatıyor:

"Türkiye'de yaşayan herkesi vatan haini olarak görmeye kimsenin hakkı yoktur. Bugün 70 milyona giden nüfusumuzun içinde herkes, devleti ele geçirmek, Cumhuriyet'i yıkmak, milleti bölmek çabası ve niyeti içinde olamaz. Elbette her yerde olduğu gibi Türkiye'de de vatan hainleri vardır. Elbette memleket, millet, Cumhuriyet düşmanları vardır. Elbette bölücü ve yıkıcı düşünce içinde olanlar vardır. Ama bunlar fevkalâde marjinal gruplardır ve genel nüfusumuza oranları, dünyadaki başka ülkelerden daha fazla değildir."

Çağdaş dünya nasıl yapıyor
Avrupa ülkelerinin birçoğunda, Yılmaz'ın sözünü ettiği "tehlike"ler bulunmaktadır. İspanya'da Bask milliyetçilerinin, Fransa'da Korsika milliyetçilerinin halen terör eylemlerine devam eden örgütleri bulunmaktadır. İngiltere'de İrlanda sorunu çözülmüş değildir, IRA'nın teröre devam etme yanlısı olan kanadı halen faaliyettedir.

Bütün bu ülkelerde bu terör örgütlerinin varlığı demokratik ilkelerden vazgeçme, halkın büyük kesimini potansiyel suçlu olarak görme gerekçesi olmamaktadır.

Mesut Yılmaz "tehlike"lere nasıl yaklaşılması gerektiği ve toplumdaki "güvensizlik" noktalarının nasıl aşılacağını da şöyle anlatıyor:

"Hastalıklı üç beş ağacı kurutmanın yolu, koskoca bir ormanı ateşe vermek olamaz. Her problemi kendi gerçek boyutu içinde değerlendirmek zorundayız. Esas olan, sorunlu bölgenin diğer alanlardan tecrit edilip çözümün orada geliştirilmesidir. Çağdaş dünyada uygulanan yöntem budur. Kabul etmeliyiz ki, Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelinde, devletle toplumun frekansları arasında hep varolan, kimi zaman fevkalâde derinleşen ayrılığın da önemli bir payı vardır.

Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde atacağımız ekonomik, sosyal ve demokratik adımlar, devletle toplum arasındaki kaynaşmayı da sağlayacaktır."

Halktan gizlemek gereksiz
Geçiş sürecinin kilidi de buradadır. Bu geçişi sağlamış olan toplumların ulaştıkları "rahatlık" ve "güven" ortamı gözümüzün önündedir. Türkiye ise bu geçişi hâlâ yapamamaktadır. Neden yapamadığını; kimlerin, neden direndiklerini de Mesut Yılmaz söylemektedir: Kimilerinin gözünde toplumun büyük kesimi potansiyel suçlu, potansiyel hain durumundadır. Bunlar her an suç işleyebilirler, o yüzden de "vidaları asla gevşetmemek gerekir."

Bu aşamada halka sorulsun: Türkiye Avrupa Birliği'ne, AB standartlarına sahip bir ülke olarak üye olsun mu, olmasın mı? Halktan hiçbir şeyin gizlenmesine gerek yoktur, her şey açıkça söylensin ve sorulsun: Türkiye'de de Avrupa Birliği ülkelerindeki bütün demokratik özgürlükler olsun mu olmasın mı?

Sorulsun ve ilerlemeye karşı direnenlerin her gün yeni bir gerekçeyle toplumu frenlemeleri, her ileri adımı bir kulp takarak engelleme çabaları da sona ersin. Onlar da artık sussun, ülkeyi çelmelemeyi bıraksınlar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır