kapat
31.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Webmaster'ın Kulağına Küpe...

İnternette bir web sitesini çekici hale getirmenin en önemli yolu, diğer sitelere nazaran "daha iyi" olduğu bir yönünü ortaya çıkarmaktır. Ne yapacağınız, nereden başlayacağınız konusunda fikriniz var mı?

Öncelikle web sayfalarında durmadan sörf eden milyonlarca insanın olduğunu düşünün...

Şimdi, bir site yapmaya karar verdiğinizi, bunun üstesinden gelmek için de, bir kaç "html" becerisi edindiğinizi düşünelim. İlk yapacağınız iş ne olur? Eş, dost, akraba, herkese haber verip site yapacağınızı haber vermek mi? Hayır, böyle olmamalı. Hadi biraz hayal gücünüzü zorlayın...

Önce neyi, nasıl yapacağınızı planlamaya ne dersiniz? Yaptığınız proje, sadece sizi tatmin etmek için mi web üzerinde yayınlanacak? Yoksa sitenizi ziyaret eden sörfcülerin, içeriğinizden faydalanmasını mı istersiniz? Buna hemen karar vermeli ve asıl işe geçmelisiniz. Fakat tecrübelerime dayanarak söylemeliyim ki, bu kararı almak bazen seneler sürebiliyor :)

"Bilgi otobanı" olarak adlandırdığımız internet, her ne kadar kültür, iletişim ve eğlence aracı olsa da, gittikçe büyüyen bir "gereksiz bilgiler çöplüğü"nü de içinde bulunduruyor. Birbirinin aynı içeriğe sahip sayısız website, bence haksız yere ilgi bekliyor. Sitenizin hazırlık aşamasında, kendinizi sayfalarınızı ziyaret eden bir kullanıcı yerine koyarak, isteklere yönelik çalışmalısınız. Mesela, "ben bir ziyaretçi olsam, şunu şöyle isterdim" cümlesi, sitenizin altyapı ve geliştirme sürecinde kendi hayalgücünüzü zorlayabilecek bir yorum kalıbı... Ve önemli web hususlarından biri de, bildiğiniz şey ile ilgili site hazırlamaktır. Aksi takdirde, size bile saçma gelen bir proje ile karşı karşıya kalabilirsiniz...

En sonunda kafanıza yatan bazı fikirlerle sitenizi tasarlıyorsunuz. Elbette tasarım süreci biraz sancılı olacaktır :) Grafik kaynağınızı nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız ve web tasarımı için "table-cell" gibi unsurları kullanmayı denemediyseniz, sizin işiniz biraz uzun sürebilir. Bunun için piyasadaki bir dolu "HTML" kitabından en az birini incelemenizi tavsiye ediyorum. Mantığını kaptığınızda, bu işin pratikleri ve püf noktaları ile site mimarisinin oldukça kolay tasarlandığını anlayacaksınız. Bu arada, ileriki günlerde sizlere işinize yarayacak bazı web "script"lerinden bahsedeceğim, ilgilenenler mutlaka görmeli.

Sitenizdeki sayfalar arasında insanların geziyor olduğunu düşünerek, bütünlük sağlayıcı bazı objeler kullanmanızı da öneriyorum. Bu, sayfanın navigasyonu içinde çok önemlidir. Ziyaretçiyi istediği zaman sitenizin ana sayfasına ulaştırabilmeli ve sitenizdeki diğer yeralan sayfalardan haberdar etmelisiniz. Bunun için ana sayfada herhangi bir köşede, içeride yeralan bölümlerle ilgili kısa özetler sunabilirsiniz.

Bu noktada, yazımın girişinde söz ettiğim bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Herşey tamam da, insanların milyonlarca site içerisinden sizin sitenize bağlanması için bir "neden" olması gerekir. Ya siteniz diğerlerinden "daha iyi" olmalı, ya "farklı" olmalı, ya da "isteğe yanıt vermeli"dir. Aklınızda bulunması açısından şunu belirteyim ki, geçtiğimiz senelerin internet modası olan "portal" türü projeler artık demode oldu. Şimdilerde insanlar "online yaşam dergileri" ve "mega bilgi bankaları"na ilgi gösteriyor. E-ticaret konusunda ise, dünya genelindeki ekonomik tatsızlıklardan ötürü, henüz bir canlanma gözlenemiyor.

Bir başka net.yorum'da görüşmek üzere, netsiz kalmayın...

gurcan@microsoft.gen.tr



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır