kapat
31.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Milletvekilinin bile arabası kaçak çıktı

DYP'li Sevgi Esen'in kaçak olduğu saptanan Mercedes'ine el konuldu. Bakan Mirzaoğlu'nun danışmanı Akdoğan'ın arabası da kaçak listesinde
Yurt dışında çalışan vatandaşlara kolaylık amacıyla çıkarılan bir kararnameden, kaçakçılık şebekelerinin yararlandığı ve Türkiye'ye binlerce Mercedes, BMW ve cip gibi lüks aracı sahte evraklarla soktukları belirlendi. Olayı araştıran Gümrük müfettişleri, sadece 2000 yılında 3 bin 65 aracın, bu kararnameden yararlanılarak ülkeye sahte belgelerle sokulduğunu saptarken, kaçak araçlardan milletvekili ve bakanların da aldıkları ortaya çıktı. DYP Kayseri Milletvekili Sevgi Esen ile MHP'li Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun danışmanı Fahri Akdoğan'ın aracı ile ilgili de soruşturma yapıldı. Bu arada halen Devlet Bakanlığı görevinde bulunan bir siyasi ile eski bir Maliye Bakanı'nın oğlunun adına kayıtlı makam araçlarından da şüphelenilerek soruşturma yapıldığı öğrenildi.

17 BİN ARAÇ ŞÜPHELİ
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Hakkı Teke, kararnameden yararlanıp sahte evraklarla yurda sokulan araçlar konusunda, 5 müfettişin tüm evrakları incelediğini belirterek "Üç yıl içinde bu kapsamda yurda sokulan araçlardan 17 bininin evraklarının sahte olduğundan kuşkulanılıyor. İthal aşamasında olan 281 araca el koyduk. 2000 yılı incelemeleri bitti ve 3 bin 65 araç lüks oto saptandı" dedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, bu operasyonun ilk ayağı olarak kaçak yollardan Mercedes marka otomobil getirdikleri gerekçesiyle 53 kişi hakkında, 12-22 yıl hapis istemli toplu kaçakçılık suçundan dava açtı.

ARABA KAÇAKÇILIĞI NASIL YAPILIYOR?
1997'de çıkarılan kararname ile yurtdışında çalışan ve kararname tarihinde üzerine kayıtlı araç bulunan vatandaşlara, bu araçlarının yaşları ne olursa sadece yüzde bir oranında KDV ödeyerek yurda ithal imkanı sağlanmıştı. Kararnamenin süresi bitmek üzereyken yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile ek süre verilmesi gerekirken, usule aykırı bir şekilde bu uygulama idari bir işlem olan tebliğle üç yıl daha uzatıldı.

* Bu uzatma, kaçakçı şebekelerinin iştahını kabarttı ve şebekeler, yurt dışında yaşayan vatandaşların üzerine kayıtlıymış gibi, lüks araçları bu fırsattan yararlanarak ülkeye getirmeye başladılar. Özellikle Almanya, Azerbaycan ve Kırgızistan'da yaşayan Türkler adına sahte ruhsat ve plaka temin edilerek çalışılmaya başlandı.

* Sadece yüzde bir KDV ödenerek sokulan araçlar, son model olmasına rağmen kararname çıktığı sırada yurtdışındaki Türklerin üzerine kayıtlı görüntüsü sağlamak için, sahte belgelerle ve kağıt üzerinde eski gösterildi. Böylelikle 1999 model bir Mercedes 1996 model gösterildi.

* Bu haktan yararlanabilmek için yurtdışında çalışan vatandaşın kararname tarihinde en az son 6 aydır üzerine kayıtlı aracı bulunması gerekiyordu. Bu yolla 1997-2000 yılları arasında yurda sokulan Mercedes- BMW ve cip türü araçlardan, 17 bin tanesinin evraklarının sahte olduğu kuşkusu ile incelemeler derinleştirildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır