kapat
31.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yasadışı yollarla servet edindiler

New York Bölge Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, Uzan Ailesi'nin haksız ve yasadışı yollarla 1.6 milyar dolarlık servet edindikleri yer aldı
Uzan Ailesi'nin tedbir dışında kalan mal varlıkları da dava dilekçesinde önemli bir yer tuttu. Dilekçede Uzanlar'ın yasa dışı yollarla büyük bir servet edindikleri belirtildi. Uzanlar'ın yasadışı yollarla Forbes'a göre, 1.6 milyar dolarlık servet edindikleri belirtilen dilekçede ailenin dikkat çeken gayrimenkulleri şöyle sıralandı:

* Londra merkezinde mültimilyon dolarlık malikâne (Cem Uzan'a ait)

* Pamukova'da çiftlik (Hakan Uzan'a ait)

* Yeniköy'de iki yalı (Cem ve Hakan Uzan'a ait)

* İstanbul'da malikâne (Cem Uzan'a ait)

* Göcek'te ada

* İstinye sahilinde apartman

* Dağ evi

Dilekçede ayrıca, ailenin biri Boeing 737 olmak üzere 4 uçağı, 2 helikopteri ve 6 yatları olduğu ifade edildi. Uçak, helikopter ve yatların vergi cenneti adalara kayıtlı olduğu belirtildi.

Motorola ve Nokia'nin Güney New York Bölge Mahkemesi'nde açtığı davanın üzerinden daha 24 saat bile geçmeden mahkeme hakimi Rakoff, Uzan Ailesi'nin ABD'deki mal varlığına tedbir koydu. Motorola ve Nokia'nın dava başvurusunu 02 CV 0666 kayıt numarasıyla işleme koyan Rakoff Uzanlar'a ait yanda gösterilen gayrimenkuller için tedbir kararı aldı:

Mahkeme ayrıca, Cem ve Hakan Uzan'ın, New York merkezli Kramer Levin Naftalis ve Frankel LLP adlı hukuk firmasının yönetiminde bulunan ve büyük bir olasılıkla New York'ta yeni gayrimenkuller satın almak üzere nakit olarak tutulan 8 milyon dolarına da tedbir koydu.

Hisseler de tedbirli
Mahkeme ayrıca dava dilekçesinde de belirtildiği gibi, gizli sermaye artırımıyla yüzde 22'ye indirilen Motorola'nın Telsim'de rehnettiği yüzde 66'lık hisseye tedbir konulmasına karar verdi. Buna Nokia'nın daha sonra yüzde 7.5'tan yüzde 2.5'a indirilen hisseleri de eklendiğinde Telsim'in yüzde 73.5'lik hissesi, dava sonuçlanıncaya kadar tedbir altına alındı.

Mahkeme, Uzanlar'ın yine gizli bir genel kurulla hayata geçirdiği, Telsim'in kontrol hisselerinin tamamen Uzanlar'ın eline geçmesini sağlayan A ve B Grubu hisse ayrımının da durdurulduğunu açıkladı. Mahkeme, Telsim'in varlıklarının başka bir şirket ya da vakfa aktarılmasını, Uzanlar'ın Telsim'in fonlarını kullanmasını da yasakladı.

Mafya liderleri de RICO Yasası'na göre yargılanmıştı
Motorola ve Nokia tarafından Uzan Grubuna ve Uzan Ailesi'ne açılan 13 davanın 4'ü yolsuzluk ve dolandırıcılık gibi organize suçları kapsayan RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organization Act) Yasası'na göre açıldı. Bu yasa Amerikan Federal Ceza Yasası'nın 18'inci maddesinin 1'inci bölümünü oluşturan suçlar bölümünün 96'ncı maddesinde yer alıyor. 96'ncı maddenin 1962 ve 1968'inci bölümleri; şantajla ya da yasadışı yollarla borç almak, bu geliri kullanmak ya da yatırım yapmak; şantaj veya yolsuzluk yaparak dış ticaretle uğraşan bir kuruluştan çıkar elde etmek ya da kuruluşun kontrolünü ele geçirmek; şirketleri şantaj yoluyla yönetmek; haksız gelir elde etmek, borç almak ya da ticaret yapmak amacıyla kullananlara karşı yaptırımlar içeriyor.

Washington Times, 30 Kasım 2001 tarihli yazısında Usame bin Ladin'nin yakalanması halinde bu maddeden yargılanacabileceğini yazdı. Haberde "Ladin farklı bir suçlu olsa da örgütü ve işlediği suçlar bakımından, sağ yakanladığı takdirde, ünlü mafya babaları John Gotti ya da Vincent gibi suçlanabilir. Örgütün lideri Ladin,
1970 yılında imzalanan RICO adlı özel yasa kapsamında yargılanabilir" denildi.

Yargıç Rakoff'tan jet tedbir
Motorola ve Nokia'nin Güney New York Bölge Mahkemesi'nde açtığı davaya Yargıç Jed Rakoff bakıyor. Yargıç Motorola ve Nokia'nın dava başvurusunu 02 CV 0666 kayıt numarasıyla işleme koydu ve aşağıda listesi bulunan daireler ile Uzan Ailesi'ne ait paraya tedbir koydu.

1- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki (100 UN Plaza) 45A no'lu daire (Kemal Uzan'a ait)

2- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 40E no'lu daire (Hakan Uzan'a ait)

3- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 46PHB no'lu daire (Hakan Uzan'a ait)

4- 515 Park Avenue'daki 19 no'lu daire (Cem Uzan'a ait)

5- 515 Park Avenue'daki 3K no'lu daire (Cem Uzan'a ait)

6- 515 Park Avenue'daki 13 no'lu depo (Cem Uzan'a ait)

7- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 29C no'lu daire (Cem Uzan'a ait)

8- 845 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 80B no'lu daire (Cem Uzan'a ait)

9- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 23B no'lu daire (Melahat Uzan'a ait)

10- 100 Birleşmiş Milletler Plaza'daki 26A no'lu daire (Melahat Uzan'a ait)

Telsim Motorola'yı dava edeceğini açıkladı
Motorola ve Nokia'nın Teslim'le ilgili ABD'de 13 maddelik bir dava açmasının ardından Telsim dün bir açıklama yaparak Motorola'yı sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı.

Telsim'in açıklamasında, "Telsim, Motorola'nın sattığı ekipmanlar ile ilgili sözleşmelerinin vecibelerini yerine getirmemiş olmasından ötürü tazminat davaları açma kararı almıştır. Gelinen bu noktada Telsim haklarını korumak üzere sözleşmelerde belirtildiği şekilde İsviçre hukukuna ve uluslararası teammüllere uygun olarak yasal süreci başlatmak kararını da almıştır" denildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır