kapat
31.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Öcalan Türk-Yunan savaşı çıksın istedi

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının 3'üncü yıl dönümünde, adları Öcalan'ın kaçırılmasına karışanlar, çeşitli açıklamalarda bulunuyor. Bunlardan biri de dönemin Yunan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos...
Gizlice Atina'ya gelen Öcalan'ı Kenya üzerinden Güney Afrika'ya kaçırmak istediği için görevinden alınan Pangalos önceki gece Yunan MEGA TV kanalına Öcalan günlerini anlattı. İşte Pangalos'un anlattıkları:

DERHAL GİTMELİYDİ
"Öcalan Şam'ı terk ettikten sonra Atina'ya gelmeyi arzu ettiğini Yunan Hükümeti'ne bildirmişti. Başbakan Simitis başta olmak üzere hiçbir siyasetçi Öcalan'ın Atina'ya gelmesini istemedi. Öcalan'a da bu mesaj iletildi. Öcalan'ın tüm uyarılara karşın Atina'da kendisine yataklık yapanlara güvenerek Atina'ya gelmesi ancak bir doğa afetiyle karşılaştırılabilirdi. ABD Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmesi için baskılar yaptı. Ancak kaçak birisinin, hele Türk-Yunan ilişkilerinin en kötü döneminde Türkiye'ye verilmesi, Yunan Hükümeti'nin anında düşürülmesiyle eş anlamlı olacaktı. Öcalan'ın Yunanistan'dan derhal çıkması gerekiyordu.

Sunduğumuz önerileri geri çevirince, haberi olmadan Güney Afrika'ya götürülüp bırakılmasına karar verdik. Öcalan'ı Güney Afrika'ya götüren uçağın ikmal için Kenya'da durması gerekiyordu. Öcalan 'çok yorgun olduğu' gerekçesiyle aynı gün uçağa binmek istemedi, planlar değişti. Ve benim talimatımla -ki bina çok pişmanım- bir gece uyuması için Nairobi'deki Yunan sefaretine götürüldü. Öcalan sefaretten çıkmak istemedi. Aradan günler geçti. Baskılar artıyordu. Kendisini havaalanına götüren otomobilin yolda durdurulması ve Öcalan'ın kaçırılması büyük olasılıkla Amerikan ajanlarının işiydi.

NEDEN Mİ ATİNA?
Pangalos ilginç bir ayrıntıya da dikkat çekti: "Öcalan Şam'dan ayrılınca üç seçeneği vardı. Biri, dağlarda yoldaşlarıyla birlikte ölene dek çarpışmak. Ama Öcalan şerefli bir gerilla ruhuna sahip değildi. İkincisi, İtalya'da kalabilirdi. Ama o iltica talebi görüşülürken Atina'ya kaçmayı yeğledi. Öcalan, üçüncü seçeneği kulllandı; yani Kürt meselesinde ikinci cephe açmayı... Yani, Atina'ya giderse, Türkiye ile Yunanistan'ı savaş noktasına getireceğini biliyordu. Bunu istedi."

Stelyo BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır