kapat
26.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Dostum MİT berberiyle ne görüştü acaba?

Dostumuz General Dostum sakal tıraşı olmaya MİT berberine gidiyor. Akıllı bir seçim, normal insan bile sakal tıraşı sırasında, gırtlağını uzattığı usturayı tutan elin en azından kendisiyle aynı takımı tuttuğunu duyunca rahatlıyor.

Acaba bu keyifli tıraş sırasında neler anlatıyor?

Onu bilemiyorum işte, ama ben berbere gittiğimde, elimde bir International Herald Tribune vardı (21 Ocak) ve orada Thom Shanker imzalı birinci sayfa haberinde Raşid Dostum'dan söz ediliyordu.

Haberde yazılanlardan hareket ederek MİT berberinde neler konuşulduğu konusunda bir tahmin yürütsek...

"En büyük asker bizim asker" gibi, uğurlama törenlerinde bağrılan, ama yeni askeri doktrinler açısından bakıldığında çok yerinde olan bir noktaya parmak basılıyor olabilir.

Evet haklısınız -şu aşamada- makalede neler yazıldığını anlatmam gerek...

Özetle şöyle diyor:

* Afganistan'da Amerikan Ordusu'nun Özel Kuvvetleri'nin gösterdiği performans savaş doktrinlerini değiştiriyor.

* Amerikan yüksek komuta kademesi bu işi -Taliban'ı devirmeyi- birkaç düzine adamla becerebileceklerinden çok kuşkuluydu ve binlerce askeri bölgeye paraşütlemeye aslında hazırdı.

* Ancak 19 Ekim gece yarısı biri Pentagon tarafından açıklanan diğer üçü hâlâ gizli tutulan operasyonlar sırasında bir grup "yeşil bereli" General Dostum'un birliklerinin yanına ulaştı. Ve onların desteğiyle Dostum'un kuvvetleri Taliban'ı altedebilecek bir gerçek bir güç haline geldi.

* "Büyük ordularla değil ama yerel kuvvetleri organize ederek düşmana karşı bir tür çok gelişmiş gerilla savaşı yaparak (ki bunun içinde yerel gerillayı düzenli ordu haline sokmak da var,) savaş kazanılacağı stratejisinin Amerikan mimarı Florida'da Hurlburt Field'deki Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komutan Yardımcısı General Richard Comer.

* Comer doktrini, şimdi diğer Amerikan hedeflerinde kullanılacak. Küçük ama çok yüksek eğitimli, yüksek teknolojiyle donatılmış birlikler bölgedeki yerel güçleri organize ederek kuvvetler dengesini bozuyor.

* Olası savaş bölgesindeki yerel birlikleri günü geldiğinde yönlendirebilmek için ön çalışmalar aylar hatta yıllar öncesinden başlatılıyor. (Amerikalılar bu başlangıç aşamasını anlatırken "Önce hangisi kötü adam, hangisi iyi adam, onu anlamaya çalışıyoruz" şeklinde -veciz- durumu ortaya koyuyor!)

***
Şimdi gelelim tahminlere....

1. "En büyük asker bizim asker" doğrudur çünkü düşük yoğunluklu savaşta özel kuvvetleri kullanan, korucu sistemini geliştiren bizim stratejik beyinler. Yani aslında işin patenti bizde, bunu onlar da biliyor. Bu konuda taktik bilgi birikimi açısından arzu edene ders verebilecek durumdayız.

2. Anlaşılan Amerika aynı taktiği Irak için -şöyle veya böyle- mutlaka deneyecek. Makaledeki bilgilere bakılacak olursa şu sırada mutlaka bunun altyapısını hazırlıyor olmalı. Yani bölgede hangi yerel kuvveti kullanacaksa, işbirliği başlamıştır. Bu çalışmayı da Türkiye'nin bilgisi ve ilgisi dışında yapması imkânsız. Bölgede hassas dengeler, kaynayan kazanlar var.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır