kapat
26.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nazlı Ilıcak'ın eşini Fransız gülleri yaktı

Milletvekilliği düşürülen Nazlı Ilıcak'ın eşi Mehmet Emin Şirin hakkında DGM Başsavcılığı tarafından hazırlanan suç dosyasını SABAH açıklıyor
Kapatılan FP'nin siyasetten men edilen milletvekili Nazlı Ilıcak'ın eşi Mehmet Emin Şirin'in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç A.Ş'den aldığı iki ayrı ihaleden 4 trilyonluk vurgun yaptığı iddiası DGM savcıları tarafından tespit edildi. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı dosyada, Mehmet Emin Şirin'e peşkeş çekilen 'Gül İhalesi' detaylarıyla anlatıldı. Emin Şirin'in, Ağaç A.Ş'ye sattığı 105 bin 500 adet gül ile vurgun, DGM dosyalarına yansıyan bilgilere göre şöyle gelişti:

ÖNCE ALTYAPI KURULDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSTAÇ A.Ş; 17 Kasım 1999'da yine belediye şirketlerinden Ağaç A.Ş. ile depolarında bulunmayan her türlü malzemenin taşeron firma tarafından alınmasını öngören bir sözleşme imzaladı. Sözleşmede, alınacak malzemelerin şartnameye uygun olması ve bunun için üç ayrı firmadan teklif alınması karara bağlandı. Ağaç A.Ş, ihaleyden sonra faturaları da kendi adına kesecekti.

Sözleşme imzalandıktan sonra, İSTAÇ A.Ş kendisi için gerekli olan 130 bin adet gülün alımı için Ağaç A.Ş'ye başvurdu. Bu güllerden 34 bin 500 adeti Türkiye'den, geri kalanı ise yurtdışından alınacaktı. Ağaç A.Ş, ihalenin ilk ayağını gerçekleştirip 34 bin 500 adetini aldı, geri kalanını 185 milyar 250 milyon keşif bedeli ile ihaleye çıkarttı. Ağaç A.Ş, ihale ilanını Nazlı Ilacak'ın köşe yazarlığı yaptığı Yeni Şafak Gazetesi'nde yayınlattı. İhaleye, üç firmanın katılması gerekiyordu.

Fakat, öyle olmadı. İhaleye Mehmet Emin Şirin'in Gardenia Şirketi ile bir şirket daha katıldı. İki firma da uygun fiyatı verdiği halde, ihale Gardenia Şirketi'ne verildi. Çünkü Ağaç A.Ş, ihaleyi Gardenia A.Ş'nin alabilmesi için yurtdışından alınacak güllerin cinsi konusunda bir koşul getirmişti, ekilecek güller sadece "meilland" cinsi olacaktı. Bu tür gülleri Türkiye'de bir tek kişi getirebiliyordu, o da Emin Şirin'di.

Nitekim ihaleye katılan ikinci firma istenen türden gülleri alamayınca, Gardenia Şirketi, devreye girmiş ve gülleri Fransız Meilland Firması'ndan satın alabileceğini belirtmişti. Mehmet Emin Şirin, Fransız Meilland Firması'nın Türkiye distribütörüydü. Ağaç A.Ş, ihale yapılmadan önce 3 Şubat 2000 tarihinde aynı ihalenin 222 milyar 755 milyon keşif bedeli ile yapılması için Yönetim Kurulu'na karar gerekçesi yazdı. İhalenin arkasındaki tezgah ortaya çıkınca Yönetim Kurulu toplanarak 09 Şubat 2000 tarihinde ihaleyi iptal etti.

İhaleyi Mehmet Emin Şirin'e peşkeş çekmeye kararlı olan Ağaç A.Ş, kaşla göz arasında iptal edilmiş ihaleyi 185 milyar 250 milyon muhammen bedelli teklif mektubu veren Gardenia Şirketi'ne verdi. Gardenia Şirketi, yüzde 5 iskonto ile aldığı bu ihale çerçevesinde Fransa'dan getireceği gülleri 20 gün içinde teslim edecekti. Ancak Gardenia Şirketi, gülleri 50 günlük ek süre ile 30 Nisan 2000 tarihinde teslim etti.

TRİLYONLUK VURGUN
Gardenia Şirketi daha sonra, İSTAÇ A.Ş'nin 3 trilyon 816 milyar lira keşif bedeliyle ile Ağaç A.Ş'ye devrettiği ihaleyi de aynı yöntemlerle aldı. Bu ihaleye de iki firma katılmış ve eksik evrak gerekçesi ile iptal edilmişti. Ancak ihale, düşük keşif bedeli ve iptal kararına rağmen yine de kılıfına uydurularak Ilıcak'ın eşi Mehmet Emin Şirin'in ortağı olduğu Gardenia Şirketi'ne verildi. İstanbul DGM tarafından hazırlanan dosyada ayrıca Mehmet Emin Şirin'in, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın olduğu bilgisine de yer verildi.

YARIN
Karate filmlerinin ünlü ismi Jean Claude Van Damme'ın adının DGM dosyasında ne işi var?

Avrasya maratonundan çizgi film ihalesine kadar kime nasıl para akıtıldı?

ÇetecİlİKten dolandırıcılığa birçok suçtan dava açılması istenen 180 kişi kim?

Tayfun HOPALI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır