kapat
26.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sınırımızı yüksek teknoloji ile aşın!

Ecevit'in, "Endüstri bölgelerimizde üretilecek yüksek teknolojik ürünlerin ihracatına kolaylık sağlayın" isteğine ABD yeşil ışık yaktı
Başbakan Ecevit'in Washington ziyaretinde gündeme gelen, nitelikli sanayi bölgesinde üretilecek yüksek teknolojili ürünlerin sıfır gümrükle Amerika'ya ihracı fikri, bu ay başında çıkan Endüstri Bölgeleri Yasası ile birleşince ortaya müthiş bir fırsat çıktı.

Geçen ay çıkan yasa, kurulacak endüstri bölgelerindeki yatırımlara teşvik ve ucuz işgücü imkânı sağlıyor. Amerika bu tür bir işbirliğini Çin ve Meksika ile yapıyor. Dolayısıyla, eğer Türkiye'ye de böyle bir avantaj sağlanırsa, bu bölgelerde üretilecek ileri teknoloji ürünleri sıfır gümrükle Amerika'ya ihraç edilebilecek.

BUSH'DAN DESTEK
Türk tarafı, ABD ziyaretinde ticareti artırma yönünde çok sayıda öneriyle Washington'a gitti. Bunlar arasında mümkünse serbest veya tercihli ticaret anlaşması sağlanması, nitelikli sanayi bölgeleri konusu, tekstil kotalarında ilerleme ve çelik ihracatı yer alıyordu.

NTVMSNBC'nin haberine göre, ağırlıklı olarak Amerikan tarafından edinilen bilgiler ise şöyle: Ekonomik durgunluğun, umut verici işaretlere karşın sürdüğü ABD'de, Başkan George W. Bush yönetimi, tekstil ve çelik konularında yapılabilecek pek bir şey olmadığını gerekçeleriyle ortaya koydu. ABD ile Türkiye arasında mevcut durumda serbest veya tercihli ticaret anlaşması imzalanamayacağı da, Amerikalı yetkililer tarafından anlatıldı.

Ancak ABD tarafı, önemli bir açık kapı bıraktı ve kalifiye, yanı nitelikli sanayi bölgesi kavramı çerçevesinde Türkiye'nin ihracatının artırılmasına çok sıcak baktığını açıkça dile getirdi. Bu kavramda, örneğin Güneydoğu'da kurulacak bir nitelikli sanayi bölgesinde ve mücavir alanında üretilecek yüksek teknolojili ürünlerin sıfır gümrükle Amerika'ya ihracı fikri yatıyor. Ve Başkan Bush yönetimi, böyle bir projenin gerçekleştirilmesine tam destek veriyor.

ŞUBAT'TA KESİNLEŞECEK
Şimdi 26-27 Şubat tarihlerinde Ankara'da Türk-Amerikan Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplanacak. Uzman ve gözlemcilerin görüşü, Türkiye'nin ticaret konusunda ağırlığı, nitelikli sanayi bölgesi konusuna vermesi ve önerilerini o toplantıda ayrıntılandırması gerektiği yönünde.

O zaman fabrikayı Meksika'da değil, Türkiye'de kurarım
Türkİye'nin en büyük ihracatçısı Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu, "Eğer Amerika pazarına sıfır gümrükle ihracat şansı doğarsa, bize böyle bir avantaj sağlarsa, gümrük vergisi vermemek için Meksika'da kurmayı düşündüğümüz fabrikayı Türkiye'de kurarız. Böylece hem 25 milyon dolarlık yatırımı ülkemizde yapmış hem de yaklaşık 1.500 vatandaşımıza iş yaratmış oluruz" dedi.

Zorlu, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl 107 ülkeye, 666 milyon dolarlık elektronik ve beyaz eşya sattık.
Ancak bugüne kadar yüksek gümrük vergileri yüzünden Amerika'ya tekstil dışında ihracat yapamıyorduk. Amerika, Türkiye'den aldığı elektronik eşyalara yüzde 5 gümrük vergisi uyguluyor. Biz zaten bu ürünleri yüzde 3-4 kârla ihraç ediyoruz. Bu yüzden yüzde 5 vergi kalkarsa, çok büyük, ama acımasız bir rekabetin yaşandığı bu pazarda rekabet şansımız çok artar. Daha önce de ihracatı denedik ama, Amerika'yla özel anlaşmaları olan Çin ve Meksika'yla rekabet edemedik. Yıllardır yasağı nasıl deleriz diye bakıyorduk. Tek çıkar yolun Meksika'da fabrika kurmak olduğunu görüp, hazırlıklara başlamıştık. Eğer şimdi bu avantaj sağlanırsa Amerika'ya rahat rahat 200-300 milyon dolar ihracat yapma şansımız doğar."

Mine ŞENOCAKLI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır