kapat
26.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tiryakilikte birinciyiz...

OECD'nin üye ülkeler arasında yaptığı bir araştırmaya göre sigara tüketiminde dünya birincisi Türkiye
İyi konularda değil ama kötü konularda birinciliği kimselere bırakmıyoruz... Son başarımız ise dünya sigara tüketiminde birinciliği ele geçirmek oldu. OECD tarafından hazırlanan sağlık raporuna göre Türkiye, sigara tüketiminde birinci sıraya oturdu. Rapora göre Türkiye'de 15 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 67.6'sı, yani her üç kişiden ikisi sigara içiyor. Ve bu rakam giderek artıyor...

İSTİKRARLI YÜKSELİŞ
Dünya Sağlık Örgütü'nün 1997 yılında yaptığı araştırmada Türkiye yüzde 63'lük bir oranla dünyada 6'ncı sırada yer alıyordu. Birincilik Güney Kore'ye aitti. Aradan geçen 4 yıl içinde Güney Kore'de sigara içenlerin oranı yüzde 64.1'e düşerken Türkiye istikrarlı bir yükseliş göstererek sigara içen yetişkin erkeklerin oranını yüzde 67.6'ya ulaştırdı. Yine bütün dünyada sigara tüketimi azalırken sigara tüketimi artan tek ülke Türkiye oldu. Araştırmaya göre Türkiye'de 1970 yılında kişi başına yılda 1.800 adet (90 paket) sigara tüketirken, 1998 yılında bu rakam 2394'e (120 paket) ulaştı ve 2001'de 2500'e (125 paket) dayandı. Diğer ülkelerin sigara tüketiminde ise bu dönemde büyük bir düşüş yaşandı. Örneğin Danimarka'da sigara içen yetişkin erkeklerin oranı 20 yılda yüzde 50.5'ten yüzde 30'a, ABD'de ise yüzde 13 azalarak yüzde 19.9'a indi.

Sigara İçen güzele taç yok
Sigarayla mücadele konusunda dünyadaki en sert önlemleri alan ülkelerden biri de Tayland... Ülkede son olarak sigara içenlerin güzellik yarışmalarına katılmaları yasaklandı. Alınan karara göre güzellik yarışmalarına katılmak isteyen adayların tamamı yarışmadan önce sağlık kontrolünden geçirilecek ve sigara içenler yarışmaya alınmayacak. Dahası seçilen güzellik kraliçesinin sonraki bir yıl boyunca sigara içtiği tespit edilirse tacı geri alınacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır