kapat
26.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

40 yıllık sır ortaya çıktı

İsrail gizli servisiyle ilgili kitaplar, Mossad'ın Nazi komutanı Eichmann'ı 1960'da yıllarca süren araştırma sonunda yakaladığını yazar. İngilizler ise Eichmann'ı Mossad'ın değil, kör bir mültecinin yakalattığını ortaya çıkardı
İsrail gizli servisiyle (Mossad) ilgili kitapları okuduğunuzda, hemen gözünüze bir şey çarpar: Mossad ajanı Zvi Aharoni'nin Nazi komutanı Adolf Eichmann'ı 1960'da Arjantin'de yakalarken gösterdiği müthiş ajanlık örneği... Kitaplarda Mossad, Eichmann'ı yakalamak için "yıllarca" iz sürer, amansız bir takip gerçekleştirir. Ancak Eichmann'ın 1962'de idamıyla sonuçlanan operasyonun Mossad'ın yansıttığından çok daha farklı olduğu öne sürüldü. İngiliz Guardian gazetesine göre Eichmann, Mossad operasyonuyla değil, Arjantin'de yaşayan kör bir Alman'ın çabalarıyla yakalandı. Hikaye şöyle gelişti:

Yarı Yahudi olan ve Sosyalist eylemlerinden dolayı 1935-36 yıllarında Dachau kampında işkence gören Lothar Hermann adlı Alman, savaşta Almanya'dan Arjantin'e kaçtı. Buenos Aires'e yerleşen Hermann kampta yediği dayaklar ve gördügü işkenceler nedeniyle görme yetisini tamamen yitirdi. Bu sırada Hermann'ın kızı Sylvia savaş sonrası Klaus Eichmann adlı bir Alman'la çıkmaya başladı. Yahudi düşmanı görüşleriyle dikkat çeken Klaus, sık sık Hermann ailesinin evine geliyordu. Klaus, bu ziyaretlerinde babasının savaşa katılan bir Nazi subayı olduğunu gururla anlatıyordu.

AJANLAR ELİ BOŞ DÖNDÜ
Bir süre sonra Hermann ailesi Coronel Sueraz kentine taşınınca Eiechmannlar'la ilişkileri kesildi. Yıllar sonra, 1957'de Sylvia Hermann, gazetede Adolf Eichmann'ın arandığına dair bir haberi babasına okudu. Baba Hermann bu kişinin kızının bir zamanlar erkek arkadaşı olan Klaus'un babası olabileceğini düşündü. Hemen Alman yetkililere bir mektup gönderdi. Mektubu Fritz Bauer adlı bir savcı aldı ve Hermann'dan kanıt istedi.

Kör adam ve kızı, Buenos Aires'e giderek Eichmann'ın adresini tespit etti. Savcı Bauer bilgileri Mossad'a iletti. Bunun üzerine Mossad ajanı Yoel Goren Arjantin'e gitti. Ancak kısa süre sonra ajan, önemli bir Nazi subayının Buenos Aires'in sözü edilen semtinde yaşamasının imkansız olduğunu bildirdi. Mossad, Eichmann dosyasını kapattı.

Hermann kararlıydı. Eichmann hakkında bilgi toplamaya devam etti ve Eichmann'ın Ricardo Klement adında bir Arjantinli olduğuna dair sahte belgeleri Mossad'a gönderdi. 1960 yılının Mart ayında Mossad'a duyduğu öfkeyi dile getiren bir son mektup yazdı. Hikayenin geri kalanı ise biliniyor:

Nihayet ikna olan Mossad Arjantin'e özel bir tim göndererek Eichmann'ı yakaladı. 21 Mart günü İsrail Hava Yolları El Al pilotu üniforması giydirilen Eichmann, uçakla Tel Aviv'e getirildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır