kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

En uzun protesto

Bakan Cemil Çiçek'in kurduğu Aile Araştırma Kurumu'nu protesto etmek için kocasından boşanan Saadet Özkal, eşi ölene dek eylemine devam etti
Bundan tam 11 yıl önce, eski Maliye Bakanı Vural Arıkan'ın kızkardeşi Saadet Özkal, dönemin Devlet Bakanı Cemil Çiçek'in kurduğu Aile Araştırma Kurumu'nu protesto etmek için 11 yıllık eşinden boşanacağını açıkladığında, Türkiye'de gündem bir anda değişivermişti. Eylem uğruna intihara kalkışanlara, saçını kesenlere, sakal uzatanlara, açlık grevi yapanlara alışılmıştı ama sırf protesto için eşinden boşanana ilk defa rastlanıyordu. Saadet Özkal eşi Faruk Özkal'dan tek celsede boşandı. Gazetecilere ilk yaptıkları açıklamada ise, "Birlikte yaşamaya devam edeceğiz" oldu. Türkiye'de eşi benzeri görülmeyen bu eylemin kahramanı Saadet Özkal, bugün Beyoğlu'nda yayıncılık işiyle uğraşıyor. Bu eylemin diğer kahramanı, Faruk Özkal'ı kaybedeli ise 2 yıl olmuş.

KAYINVALİDEM ÜZÜLDÜ
Saadet Özkal 11 yıllık evliliklerini bitirmelerine neden olan olaylar zinciri şöyle anlattı: " Dönemin Devlet Bakanı Cemil Çiçek, 'Aile Araştırma Kurumu' gibi bir kurumun kurulmasını kararlaştırdı. Kadının çalışmasının aile birliğini sarstığı belirtiliyor, kadının çalışma saatlerinin düşürülmesi, doğal olarak daha az ücret almaları öngörülüyordu. Karar feminist çevreler de tepki yarattı. Aralarında benim de bulunduğum 30 evli kadın protesto için eşlerinden boşanmayı kabul ettiler. Mahkemeye ortak dilekçe verdik ve boşandık. Bizim boşanmamız basında geniş yer aldı. Eş dost yolumuzu çevirip bizi tebrik etti. Bir tek kayınvalidem önce 'Siz bilirsiniz', dedi sonra ise ara sıra Faruk'u arayıp, 'Oğlum uykularım kaçıyor, şu nihahınızı bir tazeleyiverin' diyordu. Faruk 52 yaşında vefat etti. Ama, ölene kadar biz birlikte yaşadık. Hatta evlilik yıldönünümüzden çok boşanma yıldönümümüzü kutlardık. Çünkü yaptığımız bu eylemle gurur duyardık."

Bakan Çiçek: Yanlış anladılar
İlgİnç protestonun hedefi dönemin devlet bakanı Cemil Çiçek: "Protesto için boşanmalarını yadırgamadım. Kendi düşünceleriydi. Benim o dönemde yaptığım çalışmalar bilinçli çarpıtıldı. Kadının çalışmasını engellemek istemedik. DPT'nin hazırladığı araştırma raporlarını bana mal ettiler. Ayrıca benim eşi öğretmen ve o yıllarda çalışıyordu. Kızlarım üniversitede okuyor. Böyle bir tezat olabilir mi? Bizim söylediğimiz evlilik dışı birlikteliklerden en çok kadınların mağdur olduğuydu. Kimi fanatik gruplar ise kendi özel hayatlarıyla ilgili düşüncelerini toplumun geneline yaymaya çalıştılar. Bu medeni kanuna aykırı olduğu gibi toplumumuzun yapısıyla da zaten bağdaşamazdı."

Bülent GÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır