kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Sendikasyonlar 'lütfen' yenilenecek

Yeni yılla birlikte bankalara yine yurtdışı yolları gözüküyor. Road-show'a çıkarak geçen yıl aldıkları sendikasyon kredilerini yenilemeye çalışacaklar. Geçen yıl açılışı, krizin tam göbeğinde Garanti Bankası yapmıştı. Bu kez de Garanti ve İş Bankası'nın ilk hareketi yapması bekleniyor.

Ancak 2002'nin geçmiş yıllardan çok önemli bir farkı var. Bu kez Türk bankalarının iştahı kapalı. Eskisi kadar sendikasyon kredisi alma istekleri yok. Çünkü açık pozisyonlar büyük ölçüde kapanmış durumda ve geri kalan ihtiyacı da döviz mevduatları fazlasıyla karşılayabiliyor. Hem de daha ucuz bir maliyetle...

Geçen yılın ortalarına kadar döviz mevduat faizleri yüzde 10'un üzerindeydi. Hatta büyük müşteriler pazarlıkla yüzde 15'e kadar yükselen oranda faiz bulabiliyordu. Bu maliyet nedeniyle bankalar yurtdışı piyasalardan mümkün olduğunca kredi sağlama çabasındaydı.

Tarihin en ağır krizine rağmen kredi limitlerini belli ölçülerde açık tutan bankalar sayesinde Türk bankaları geçen yıl yurtdışında 3.3 milyar dolar kadar sendikasyon kredisi almayı başardı. Hatta bunun 1 milyar dolarlık kısmı, 'işlerin düzeldiği' yılsonuna denk geldi. Bu rakam 2000 yılında 6 milyar doları aşmıştı.

Sendikasyonlarda en düşük maliyet libor artı 2.40 civarında oluştu. Küçük bankalarda fiyat libor artı 2.75'e kadar çıktı.

Şimdiki duruma bakıldığında, yüzde 3 civarına gerileyen mevduatın maliyeti, zorunlu karşılıklara rağmen sendikasyon kredisinin de altında. ABD'de de faizler düşürüldüğü için, oran libor artı 1 ile 1.5 aralığına geliyor.

Ancak bankalar bu 'işe' sadece bir kâr-zarar hesabı olarak bakmıyor. Sendikasyon kredi faizlerinde çok fazla bir düşüş beklenmemekle birlikte, kriz sırasında sırt çevirmeyen bankalardan yeniden borç alma eğilimi var. Dış ticarette de ciddi bir patlama beklenmediği için bu yıl alınacak sendikasyon tutarı 'lütfen' 3 milyar dolar civarında kalacak gibi görünüyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır