kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kobra mevsimi

Defense News adlı bir yabancı yayının verdiği habere göre Türkiye'nin Amerika'dan askeri amaçlı 50 Cobra helikopter satın alması konusundaki son engel de ortadan kalktı.

Helikopterlerin elektronik donanımının hangi ülkede imal edileceği konusundaki anlaşmazlık dolayısıyla konu bir yıldan fazla bir süre sallantıda idi.

Türkiye, AH-1Z King Cobra'ların bilgisayarlarının yerli bir kuruluş tarafından imal edilmesinde ısrar etti. Amerikan Bell Helicopter Textron Inc. buna karşı çıktı. Defense News'e göre bilgisayarların Amerikan Northrop Grumman Litton ile TÜBİTAK tarafından ortaklaşa imal edilmesi konusundaf uzlaşmaya varıldı.

Cobra'lar Türkiye'ye 1,6 milyar dolara mal olacak.

Bu, IMF'den sağlanacakfyeni kredi paketinin yüzde 10'u civarında bir paradır. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu kritik ekonomik ortamda hücum helikopterlerine ayıracak 1,6 milyar doları var mı?

Askeri silah alımları, büyük meblağlar ifade etmesine rağmen, Türkiye'nin en az tartışılan konularından biridir.

Askerlerin her konuda thin-tank'leri, özel araştırma birimleri vardır.

Paşalar Türkiye'nin bütün konularında fikir sahibidir. Her konuda paşalardan daha çok fikir sahibi olması gereken siyasilerin ise birçok konuda hiçbir fikri yoktur. Savunma konuları bunlardan biridir.

Savunma harcamaları başka ülkelerde sivil hükümetlerinf hazırladığı konseptlere göre yapılır. Dış politika emellerinin ne olduğunu, dış tehditlerin nerelerden gelebileceğini politikacılar belirler. Örneğin, hükümet Rusya'dan bir saldırı beklemiyorsa Rusya'ya karşı silah satın almanın bir anlamı yoktur. Geçen gün dinlediğim bir emeklininfsözleriyle: "Eğer hükümet Hindistan-Pakistan savaşında Pakistan'ın yanında savaşa girmemeye karar vermişse, uçak gemisi almanıza gerek yoktur."

Türkiye'de hükümetler askeri harcamalara yön verecek savunma politikaları hazırlamazlar ve bu konularda askerlere direktif vermezler. Askerler böyle bir direktif talep ettiklerinde -gene emekli paşanın sözleriyle- "Siz bizden daha iyi bilirsiniz paşam, bir şeyler hazırlayın, imzalayalım" derler.

Bundan dolayı savunma bütçesi ve bütçe dışı harcamalar bağımsız olarak askerler tarafından hazırlanır, hükümet tarafından tartışmasız onaylanır ve Meclis'ten (eğer Meclis'e gönderilmiş ise) tartışmasız geçer.

Siz ve dış dünya da buna bakarak, ordunun sivil kontrol dışında, başına buyruk, demokratik olmayan bir örgüt olduğuna karar verirsiniz. Oysa gerçek farklıdır:f Askerlerin yaptığı, sivillerin kullanmadığı bir otoriteyi kullanmak, tahliye ettiği bir alanı doldurmaktan başka bir şey değildir.

Türkiye'nin savunma harcamaları NATO ortalamasının iki mislidir. Savunma harcamaları devlet harcamalarının en büyük kalemini teşkil eder. Türkiye bu paraları başka alanlarda çok yararlı bir biçimde kullanabilir ve kullanmalıdır.

Ama, bunun için, dış politikasının amacı Türkiye'yi barış çemberi içine almak olan, bel kemiği sağlam, ufukları geniş, savunma konularına hakim hükümetleri beklemek zorundayız.f



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır