kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uyum paketi Meclis'te

AB'ye taahhüt edilen Ulusal Program çerçevesinde Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve DGM Yasası'nda değişiklik yapan tasarı Meclis'e gönderildi
Hükümet, AB Ulusal Programı çerçevesinde Anayasa değişikliğinin ardından demokratikleşme paketi olarak anılan temel hak ve hürriyetleri genişletmeyi öngören uyum tasarısını da Meclis'e gönderdi. Önümüzdeki günlerde Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen tasarıyla, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve DGM Yasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılarak düşünce ve ifade özgürlüğü genişletilmesi amaçlanıyor. Tasarı ile şu yenilikler getiriliyor:

TCK 159: Devlet aleyhindeki cürümler içinde sayılan "Cumhuriyet" ve "Hükümetin manevi şahsiyetine" ibareleri çıkarılarak, yerlerine, "Bakanlar Kurulu", "Türk Milleti" ve "Türkiye Devleti" ibareleri getiriliyor. Cezanın üst sınırı 6 yıldan 3 yıla indiriliyor. Türklüğü yabancı bir memlekette tahkir (aşağılama, sövme) ve tezyif eden (değersiz göstermeye çalışma) Türk vatandaşına verilecek ceza üçte biri oranında artırılabilecek.

TCK 312: "Halkı kanuna itaatsizliğe" ibaresinin yerine "kişileri kanuna uymamaya" ibaresi getiriliyor. "İnsanları birbirine ve kamu düzenini bozma olasılığını ortaya çıkaracak bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik" ve "halkın bir kısmını aşağılayıcı ve insan onurunu zedeleyecek bir şekilde tahkir" ibaresi ekleniyor. Suç kitle iletişim araçlarıyla işlenirse 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezası bir katı oranında artacak.

TMY: 7. maddede hapis cezaları korunurken, para cezası 10 kat artırılıyor. Mevcut "Örgütle ilgili propaganda yapanlara" ibaresinin önüne gelmek üzere "Terör yöntemlerine başvurmaya özendirecek şekilde" ibaresi ekleniyor. Terör yöntemlerine başvurmaya özendirecek propagandaların suç olması öngörülüyor. 8. maddede cezalarda alt sınır 2 yıldan 1 yıla, üst sınır 5 yıldan 3 yıla iniyor. "Hangi yöntem, maksat ve düşünceyle olursa olsun Devlet'in ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı hedefleyen" ibaresi "Devlet'in ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak amacıyla" ibaresiyle değiştiriyor.

DGM YASASI: 120'nci maddede toplu suçlarda gözaltı süresi 7 günden 4 güne indiriliyor. OHAL bölgesinde hakim kararıyla 7 güne çıkarılabilecek. Gözaltı süresinin uzatılması durumunda zanlı avukatı ile her zaman görüşebilecek. 107. maddeye göre sanık tutuklanırsa bir yakınına haber verilecek.

CMUK 128. MADDE: Yakalamadan ve yakalama süresinin uzatılmasına ilişkin emirden yakalananın bir yakınına veya belirlediği bir kişiye savcı kararıyla haber verilmesi hükmü getiriliyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır