kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

261 Türk askeri için teşekkürler

35 dakikalık toplantının ana konusu Afganistan'dı. Rumsfeld, Başbakan Ecevit'e Afganistan'a gidecek Türk gücünün kendileri için büyük bir katkı olduğunu söyledi
Başbakan Ecevit, Amerika çıkarmasının üçüncü gününün ilk saatlerinde Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüştü. Washington'daki devlet konukevi Blair House'da gerçekleşen 35 dakikalık toplantının ana gündem maddesini Afganistan konusu oluşturdu. Ecevit ile birlikte toplantıya Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Washington Büyükelçisi Faruk Loloğlu, Genelkurmay Başkanlığı Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Reşat Turgut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ile bazı Dışişleri bürokratları katıldı.

IRAK KONUSU HİÇ GÜNDEME GELMEDİ
Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Ecevit-Rumsfeld görüşmesi, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) komutasının tartışılmasıyla başladı. Türk heyeti, 3 ay sonra komutayı İngiltere'den alabileceğini açıkladı. Rumsfeld de "Böyle bir gelişmeden sadece memnuniyet duyarız" diye cevap verdi.

Daha sonra söz, Türkiye'nin Afganistan'a göndermeyi planladığı 261 kişilik askeri tabura geldi. Rumfeld, Türkiye'nin ilk etapta göndereceği 261 asker için teşekkür etti, böyle bir katkının Amerika için çok değerli olduğunu dile getirdi. Bir sonraki konu, Afganistan'daki başıboş silahlı güçler oldu. 5 milyar dolar değerindeki Türkiye'nin askeri borcu ise toplantıda "genel çerçevede" tartışıldı. Ecevit, borca çözüm istediklerini belirtti. Konunun ekonomik çerçeve içinde genel olarak değinildiğini belirten uzmanlar, Irak, Kıbrıs ve Yunanistan konusunun da gündeme gelmediğini belirtti. Afganistan'deki yeniden yapılandırma sırasında verilecek 9 milyar dolarlık yardım kapsamında açılacak ihalelerde Türk şirketlerine öncelik verilmesi gündeme geldi. Ecevit de Afganistan'ın modern silahlı kuvvetlere kavuşturulmasının öneminin altını çizdi ve ekledi: Ordunun yeniden yapılandırılmasında Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanılabilir.

RUMSFELD: AFGANİSTAN'DA TÜRK MODELİ OLMALI
69 yaşındaki Rumsfeld de tıpkı Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice gibi Türkiye'nin laik yapısına dikkat çekti. Savunma Bakanı, Türkiye'nin başarılı bir Müslüman ülke olduğunu belirtti ve "Türk modeli çok yararlı bir model" dedi. Toplantının sonuna doğru Ecevit, Türkiye'nin ekonomik beklentilerini de gündeme getirdi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Rumsfeld, "Sayın Ecevit ile görüşmemden önce Ulusal Guvenlik Konseyi toplantısına katıldım. Orada da dün (bir gün önce) gerçekleştirilen Cheney-Ecevit görüşmesi ile Türkiye'nin ABD'den aldığı askeri malzemeler üzerindeki verginin azaltılması konuları gündeme geldi" dedi.

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır