kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ecevit'in ABD'de en mutlu günü

Ecevit, Bush'la yaptığı 55 dakikalık tarihi görüşmeden çok memnun ayrıldı. İşte ABD tarafının jestleri:
Başbakan Bülent Ecevit, dün akşam TSİ 22.05'te ABD Başkanı W. George Bush ile Beyaz Saray'da biraraya geldi. Ecevit ve heyeti, Bush'un çalışma odası olan Oval Ofis'e alındı. Uluslararası gazetecilerin hazır beklediği odada, Bush ile Ecevit el sıkıştıktan sonra başbaşa temaslara geçmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Ecevit'in liderliğini takdir ettiklerini belirten Bush, "Yönetim olarak çok zor kararlar verdiniz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması için çalışacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'gayrıresmi' olarak koyduğu seyahat yasağını kaldırdığını açıklayan Bush, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu belirterek "Amerikalılar'ı bu güzelliklerden mahrum etmek istemiyorum" dedi.

Ecevit de konuşmasında ABD'nin desteklerini takdirle karşıladıklarını belirterek "ABD ile daima iyi ilişkilerimiz oldu. Bu işbirliğini sürdüreceğiz" dedi. ABD'nin terörden kurtulma kararlılığının tarihi önem taşıdığını ifade eden Ecevit, "Babanız Bush'un da bu yönde katkıları vardı, ekonomik anlamda da bu ortaklığımız devam etmeli" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE DANIŞACAĞIZ
Kıbrıs konusunda bir soruya Bush, "Bizi her iki liderin bir araya gelmesi cesaretlendirdi. Bu bir diyalogdur. Ancak taraflar görüşmelerde bulunursa, çözüme ulaşırlar" dedi. Ecevit de aynı soruya özellikle her iki taraf liderinin yüz yüze görüşmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

Bir gazeteci Bush'a Irak konusunda ne beklediğini sordu. Bush, "Benim Türkiye'den değil, Saddam Hüseyin'den beklentilerim var. Saddam Hüseyin toplu imha silahları yapmadığını söylüyor. Ancak kendisi, bu tesisleri uluslararası kontrollere açmak istemiyor. Yapmıyorsa, tesisleri açsın görelim" dedi. Bir gazeteci bunun üzerine "Açmazsa ne yapacaksınız?" diye sordu. Bush "O zaman görürsün" dedi. Bush, "Irak konusunda alınacak bir kararda müttefik Türkiye'ye mutlaka danışacağız.

Bir başka gazeteci Afganistan'daki barış gücüne Türkiye'nin katkısını sorunca Bush barış gücü konusunda Türkiye ile görüşeceklerini belirtti. Bush, bundan sonra önce Ecevit'e ardından Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e teşekkür etti.

GÖRÜŞME 55 DAKİKA SÜRDÜ
Basınla yapılan bu görüşmenin ardından 1+7 formülü uygulanarak başbaşa görüşmeye geçildi. Yani Ecevit'in yanısıra 7 diplomat daha toplantıya katıldı. Türk tarafından toplantıya Ecevit'le birlikte Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, diğer bürokratlar Baki İlkin ve Engin Soysal katıldı. 35 dakika sürmesi beklenen toplandı 20 dakika uzadı ve tam 55 dakika sürdü.

Türk heyeti Beyaz Saray'ın Batı kanadı kapısından çıkarken memnun görünüyordu. Ecevit, sol tarafında Dışişleri Bakanı Cem, sağ tarafında Devlet Bakanı Derviş ile basına kısa bir açıklama yaptı:

"İki ülkenin de ortak ilgilendiği konuları tartıştık. Sayın Başkan'dan Türkiye'ye turizm yasağının kaldırıldığı müjdesini aldık. Hükümetler arası ilişkiler, halklar arası ilişkilere yansıyacak. Çok önemli bir toplantı oldu. Sayın Başkan ve meslektaşları, Irak'a operasyon düzenlediği zaman bize danışacak. Kıbrıs konusunun üzerinde biraz duruldu. Askeri borçlarla ilgili olarak yapılan konuşmalarda çok üst düzey bir komisyon kurulacak. Ve iki ülke arasındaki ekonomik konular üzerinde durulacak...

Toplantı sonrası görüşlerine başvurulan Türk heyeti, istenilenlerin elde edildiğini açıkladı.

BEYAZ SARAY'DAN NOTLAR
* Başbakan Ecevit, Oval Ofis'e gelince eşi Rahşan Hanım'ı Başkan Bush ile tanıştırdı. Ayaküstü selamlaşmanın ardından iki lider başbaşa basının önüne çıktı.

* İlk kez bir Türk başbakanı eşi ile birlikte aynı anda Oval Ofis'e gelmiş oldu.

* Oval Ofis'teki görüşme öncesinde iki lider basına oturdukları yerden el sıkışarak ve gülümseyerek poz verdi.

* Türk bakanlar görüşmeyi ayakta izledi.

* Görüşme resmi değil, çalışma ziyareti olduğu için Ecevit için Beyaz Saray'da askeri tören düzenlenmedi.

10 dakikada 4 sigara içti
Başbakan Bülent Ecevit, dün IMF ve Dünya Bankası yetkilileriyle yaptığı temaslardan otele dönüşü sırasında, gazetecilerin sohbet çağrısına dayanamayarak otel lobisinde bir kahve molası verdi. 10 dakika süren bu kısacık mola sırasında 4 sigara içen Başbakan'ı besleyen(!) Dışişleri Bakanı İsmail Cem oldu. Cem'in Bülent Bey'in sigara taleplerine saygıdan dolayı mı 'hayır' diyemediği anlaşılamadı. Ecevit, sohbet sırasında kar yağışı altında ayrıldığı Ankara'yı hatırlatarak "Sanki Amerika'da bahar var" dedi.

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır