kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sübyancılık savunmasına cevap

HALUK SEYHANOĞLU

Sayın Göktürk,

Tepki toplayan yazınıza yönelik eleştirilere cevaben dünfyazmış olduğunuzfyazınızı okudum.

Size yazınızdan dolayı tepki gösterenlerden biri olarak günlerdir merakla yeni bir yazınızı beklerken, doğrusunu söylemek gerekirse, büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmek isterim.

Dünkü yazınızda tek tek kimlerif neden savunmuş olduğunuzu yazmışsınız. Bunu yaparken amacınız her halde hiç bir fraksiyona bağlı olmayan bir demokrasi ve özgürlük savunucusu olduğunuzu vurgulamaktı. Merak etmeyin, ben bunu zaten biliyorum. Bu özelliğinize saygı duymamış olsam, zaten vaktimi Size yazı yazarak geçirmezdim.

Bu yazıda sizin özgürlük adı altında yaptığınız mantık hatasına değinmek istiyorum.

Faşizm, başörtüsü, lezbiyenlik vs konular evrensel ölçülerde suç olarak addedilen eylemlerin tanımı için kullanılan kavramlar değildir. Toplumun gelişmişlik düzeyi yada varolan politik sisteme bağlı olarak suç teskil eden ya da etmeyen konulardır. Yani yasal ve moral çerçevede evrensel bir boyut taşımazlar. Kişinin özgürlük anlayaşına göre kabul edilebilir ya da edilmezler. Bu konulardaki özgürlük yanlısı düsüncelerinize katılıyorum. Buraya kadar bir fikir ayrılığımız yok.

Ancak evrensel ölçülerde suç niteliği taşıyan bir eylem yada düsünceye özgürlük talep eder yada bu nitelikteki kişilerin düsünce kalıplarının varolma hakkınıfsavunuyorum derseniz pandora'nin kutusunu da açmış olursunuz. Evrensel ölçülerde yüz kızartıcı suç addedilen bir fiilin insanı insan yapan özellikler içersinde bir özgürlük kavramının arkasına sığınılarak savunulması kabul edilmez bir durumdur. Bu tavır bir çok insanın tepkisini çekmekle kalmaz, aynı zamanda bu tarz eğilimdeki insanları da cesaretlendirir.

Evrensel ölçülerde suç kabul edilen kavramlar tıpkı diğer evrensel değerler gibifçağlar boyunca birbirinin zıddı toplumlarda bilefparalel bir geçerlilik taşırlar ve diğer değerlerden ayrı olarakfhiç bir özgürlüğe ait olamazlar. Bu kavramlarfaynı zamanda toplumsal bir varlık olma sürecindeki insanoğlunun dünya yüzeyinde kurmuş ve kurmakta folduğu uygarlıklarınfhem sigortasıfhem defyol gösterici ve belirleyici ögeleridir.

Bu kavramlar yok sayılırsa, özgürlük adına kural tanımazlık ortaya çıkar ve kollektif değerler yok olur. Bir konunun yada düsüncenin varolması, onun aynı zamanda özgür olma hakkı olduğufanlamına gelmez.

Sizden bir özür yazısı beklerdim ancak hatanızda israr etmeniz beni bir hayli üzdü. Bu tavrınızın size yeni bir erdem getirmeyeceğini söyleyebilirim.ffBu konuda felsefi anlamda söylenecek yada yazılacak çok sey var ancak kıymetli vaktinizi almamak için burada kesiyorum.

Saygılar sunarım



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır