kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşadamları Ecevit'i bile şaşırttı

TOBB, 3 milyon üyesi olan ABD Ticaret Odaları ile Nisan'da Türkiye'de işbirliği anlaşması imzalayacak
Amerika gezisi gerek resmi temaslar, gerek işadamlarının görüşmeleri açısından yüzleri güldürüyor. Bunun rahatlığıyla Ecevit de her zamankinden daha neşeli...

Önceki gün resmi görüşmelerini bitirip, Ritz Otel'de gazetecilerle sohbet eden Başbakan'a bir ara geziye katılan işadamları da hatırlatıldı. Ecevit bunun üzerine "Uçakta 50 kadar da işadamı vardı" dedi. Gazeteciler "100'den fazla işadamı vardı" diye düzeltince, biraz şaşkın ama memnun bir ifadeyle "Üstelik kendi imkanlarıyla gelenler de vardı galiba" dedi.

Aynı akşam Ritz Otel'e yüz metre mesafedeki Monarch Otel'de TÜSİAD'ın ev sahipliğini yaptığı bir kokteyl vardı. Kokteylde Başbakan yoktu ama başta Kemal Derviş ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti olmak üzere ekonomiden sorumlu tüm kadro oradaydı.

VE İLK ANLAŞMA...
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile üç milyon üyesi olan ABD Ticaret Odaları'nın Başkanı Donahue'nun görüşmesinde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek üzere "Türkiye-ABD iş ortaklığı girişimi projesi"nde anlaşmaya varıldı. Hisarcıklıoğlu'nun Türkiye'ye davetini memnuniyetle kabul ettiğini söyleyen Donahue, Nisan ayında kalabalık bir heyetle Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu ziyarette, Türk KOBİ'lerinin ABD'li firmalarla işbirliğini geliştirerek rekabet güçlerini artırmak amacıyla üç yıllık bir programın hayata geçirilmesini hedef alan anlaşma TOBB-DEİK ile ABD Ticaret Odaları arasında imzalanacak. Bu anlaşma ile bilgi teknolojileri, tarım ve gıda sanayi ile imalat sanayi ve turizm gibi hedef sektörlerde firmalararası eşleştirme yoluyla işbirliğinin ileri düzeylere taşınması sağlanacak. Üç yıllık entegre program sonrasında, Türk ve ABD firmalarından oluşan bir elektronik topluluk yaratılacak.

ABD'YLE ONLINE TİCARET
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu birinci yılın sonunda asgari 400 Türk firmasının ABD'deki firmalara ulaşabileceği ve iletişim sağlayabileceği bir "online" topluluğa katılabileceklerini söyledi.

ABD Ticaret Odaları Birliği, Amerika'nın en büyük iş federasyonu. 3 milyon firma, 3 bin yerel oda üyesi var. 850 ticaret birliği de odanın üyesi. TOBB bünyesinde bu tür ticari anlaşmaların sağlanabilmesi için canla başla çalışan işadamlarından Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, "Amerika ile ilişkiler sıfırdan yukarıya doğru gidiyor. Bu başarı, gezide yürüttüğümüz çok yeni bir lobi anlayışının sonucu. Bence bu gezide çok önemli işbirliklerinin adımı atılacak" dedi.

MİNE ŞENOCAKLI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır