kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tam istediğimiz gibi bir yasa çıkarıldı

BDDK Başkanı Akçakoca: Özel sektör bankalarına ekonomik nedenlerle destek verilmesi gerekiyor. Yardım yapılmazsa, alternatif maliyeti çok yüksek olur
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulan ve bankalara yapılacak mali yardımın koşullarını belirleyen yasa için "bankacılık sektörünün değerini artıracak" yorumunu yaptı. Akçakoca, bankacılık sektörünü şöyle tanımladı: "Vazgeçilmesi imkansız, desteklenmesi ve sağlığa kavuşturulması zorunlu." Önceki gece CNN Türk'teki E&E programına konuk olan Engin Akçakoca, bankalara sermaye takviyesini öngören yasayı değerlendirdi. Akçakoca özetle şunları anlattı:

DANTEL GİBİ İŞLEDİK
* Böyle bir operasyon yapmak zorunda olmayabilirsiniz. Ama ekonomik olarak gerekiyor muydu? Bu sorunun yanıtı, evet. Çünkü alternatif maliyet çok yüksek. Yapmak istediğimiz, gerçek şeffaf bilançolar üzerinden giderek hakim sermayedarın mümkün olduğu kadar katkısını sağlamak ve yetmediği takdirde destek olmak. Çünkü bankacılık sektörü vazgeçebileceğimiz bir sektör değil. Konuştuğumuz bankaların sayısı 21. Eylül itibariyle bilanço yükü 40 milyar dolar. Yıl sonu itibariyle ise 50 milyar dolar olabilir. Yani 50 milyar dolar gibi bir yüksek rakamın ekonomi bu şekilde giderse potansiyel bir riziko ile karşı karşıya kalması olası.

* Bizim amacımız, uluslararası yüzde 8 olan sermaye yeterlilik oranını tutturamayan, ancak sermayesi pozitif olanları güçlendirmek. Böylece eskiden olduğu gibi ekonomiye katkıda bulunabilsinler. Bu sektör ne kadar güçlenirse menfaati o kadar iyi olur.

GARANTİ İŞİ BİTECEK
* Bu operasyon, bankacılık sisteminin değerini yükseltecek. Ben bunun bankacılık tarihinin en önemli reformu olduğuna inanıyorum. Bir dantel gibi hazırlandı.

* Sektörde en önemli unsur, sağlık ve güçlülük göstergesi sermaye yeterlilik oranı. Bunu 8'de tutuyorsa sorun yok demektir. Payı küçük olabilir ama sermaye yeterlilik oranı yüzde 8'in üzerindeyse başımızın tacıdır. Sermaye yeterlilik oranı düşük olan ve sektördeki payı küçük olanlar biraz da zorla birleşmeye teşvik edilecek. Bankacılardan şu ana kadar herhangi bir yanıt gelmedi. Sanırım şok halindeler ve yorumlamaya çalışıyorlar. Tahmin ediyorum birleşmeyi isteyeceklerdir.

* Şunu bilelim ki sermayesi eksiye düşen, artık zararı mevduatına sıçramış olan bankaların sistemde tutulmaması gerekiyor. Çünkü uyguladıkları faiz ve kredi politikaları ile diğer dengeleri bozuyorlar.

* Sınırsız mevduat garantisi, sınırsız likidite ve gevşek denetim bugüne kadar ipin ucunu kaçırmıştı. Şimdi mevduat güvencesini yavaş yavaş kaldıracağız. Avrupa'da olduğu gibi 20 bin euro sınırına kavuşmamız gerek. Likidite Merkez Bankası tarafından kontrol altında. Yapmamız gereken sıkı denetim.

* Cumhurbaşkanı onaylar onaylamaz yasa için yönetmelikleri yayınlayacağız.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır