kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ecevit'ten Bush'a şaheser Kur'an

Dört gün sonra ABD'ye gidecek olan Başbakan Ecevit, Bush'a İslam dünyasının bugüne kadar yarattığı en güzel ve en büyük Kur'an'ının "tıpkı basımı"nı hediye edecek
Başbakan Bülent Ecevit dört gün sonra Amerika'ya uçuyor. Dört bakan, altı milletvekili, 100 işadamı ve 35 gazeteciyle birlikte Başkent Washington'a gidecek olan Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush'a anlamlı bir hediye götürüyor: Orijinali Topkapı Sarayı'nda bulunan 418 yıllık bir Kur'an-ı Kerim'in tıpkı basımı.

Bülent Ecevit, Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ı da beraberinde götürerek, "dinlerarası hoşgörü ve barış" mesajını daha güçlü bir şekilde vermek istiyor. Ecevit, ABD Başkanı'na bu önemli eserle birlikte bir de gümüş tabak hediye edecek.

KÜLTÜR BAKANLIĞI ÇOĞALTTI
Kültür Bakanı İstemihan Talay Kur'an-ı Kerim hediye etmenin çok güçlü bir mesaj içerdiğine dikkat çekti ve Afganistan'da yürütülen savaşın dinlerle ilgisi olmadığı halde varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Bu hediyenin yanlış değerlendirmeleri önleyecek, barışı ve dinlerarası hoşgörüyü vurgulayacak önemli bir sembol olduğunu da sözlerine ekledi. Talay şöyle konuştu:

"Bu Kur'an-ı Kerim geçen yıl bakanlığımız tarafından tıpkı basımı yapılarak sınırlı sayıda çoğaltılmıştı. Bu hediye böyle kritik bir dönemde anlamlı olacak. Bu terörün arkasında çağdışı bir yönetimi ifade eden Taliban zihniyeti ve onları destekleyen bazı Ortadoğu kaynaklı örgütlerin varlığı, terörle-İslam dini arasında bağlantı kurmak gibi yanlış değerlendirmelere neden oldu. Oysa İslam dini terörü değil, barışı emreder. Sayın Başbakan'ın mesajı budur. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye, Amerika'da İslam dininin barışçı özelliğini ortaya koyacak. "

Dünyada benzeri yok
* ABD Başkanı Bush'a verilecek hediyenin orijinali tam 51 yılda yazıldı

* Eser, 418 yıl önce tamamlandığında 1237 altına mal oldu

* Büyük hattat Ahmet Karahisari her sayfasına emek harcadı

* Dünyanın en büyük Kur'an'ı halen Topkapı Sarayı'nda sergileniyor

"Şaheser" olarak nitelendirilen ve orijinali 1237 altın ile 45 bin 064 akçeye malolan Kur'an-ı Kerim'in tıpkı basımını, Kültür Bakanlığı geçen yıl sınırlı sayıda basmıştı. El yazması olan ve yazımı 51 yıl süren Kur'an-ı Kerim, üç padişah döneminde tamamlanabildi. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat ve 3. Mehmet dönemlerinde, en iyi nakkaşlar, süslemeciler, ciltciler bütün hünerlerini bu eser için sergiledi.

Bush'a hediye edilecek Kur'an-ı Kerim, 418 yıl önce Ahmet Karahisari ve manevi oğlu Hattat Hasan Çelebi tarafından İslam dünyasına kazandırılmış. Edinilen bilgilere göre, Kur'an-ı Kerim'in 220 yaprağı (440 sayfa) 1545-1555 yılları arasında Ahmet Karahisari tarafından, 80 yaprağı (160 sayfa) ise 1584-1587 yılları arasında Karahisari'nin manevi oğlu Hattat Hasan Çelebi tarafından yazıldı. Kur'an'ın süslemeleri ve cildi ise 1584-1596 yıları arasında tamamlandı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en iyi nakkaşları ve süsleme sanatçıları bu büyük esere emek verdi.

Toplam 604 sayfalık Kur'an-ı Kerim'in her sayfasında 4 adet olmak üzere 2360 süsleme bulunuyor. Ayrıca baş levha dışında 112 altın süslemeli sure başı yer alıyor.

İstanbul'daki Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi "Hırka-i Saadet" kitapları arasında 5 numarada sergilenen Kur'an-ı Kerim, altın yaldızlı şemse, köşebent ve bordürlü olan cildi miklepli ve siyah renk deriden yapıldı. Zaman içinde onarım gördü. İslam dünyasında yazılmış en büyük boyuttaki Kur'an-ı Kerim olan bu eser, 61.5 x 42.5 santimetre boyutlarında ve 300 yaprak.

BAŞBAKAN'IN ÖZEL İSTEĞİ

Yılmaz da gelsin
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Başbakan Ecevit'le ABD'ye uçacak. Başbakan'ın isteği üzerine geziye davet edilen Yılmaz, tahmini programa göre Bush'a Kur'an-ı Kerim hediye edilirken Ecevit'in yanında hazır bulunacak.

Hediyenin İslam dünyasındaki en görkemli Kur'an-ı Kerim'ini dünyaya tanıtacağını söyleyen Yılmaz, gezi öncesi bir de terör mesajı verdi: "İlahi dinlerden birine mensup akl-ı selim sahibi hiçbir kimse, terör ve şiddet eylemlerinin içinde olamaz."

Ecevit'in pasaportunun süresi doldu
Başbakan Bülent Ecevit'in 14-19 Ocak tarihleri arasında ABD'ye yapacağı gezi öncesinde "pasaport" krizi yaşandı. Pazartesi günü başlayacak olan gezi öncesinde Başbakan Bülent Ecevit'in pasaportunun süresi dolduğu anlaşıldı. Bunun üzerine dün pasaportun süresi bir yıl uzatıldı.

Bülent Ecevit'in pasaportunun süresinin 9 Ocak 2002 tarihinde bittiği fark edildi. Bunun üzerine Başbakanlık ekibi hemen harekete geçti. Başbakan Bülent Ecevit'in pasaportunun süresinin uzatılması için işlem yapıldı. Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi ile yapılan yazışmalar sonrasında Başbakan Bülent Ecevit'in pasaportunun kullanım süresi 9 Ocak 2003 tarihine kadar uzatıldı.

Başbakan Bülent Ecevit'in ABD'ye yapacağı gezi öncesinde 4 kişilik özel bir koruma ekibi kafileden önce yola çıkacak. Başbakanlık koruma amirliğine bağlı 4 kişiden oluşan uzman koruma ekibi yarın yola çıkacak.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ-Erhan SEVEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır