kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tayyip kıl payı gitti

Yüksek Mahkeme, 5'e karşı 6 oyla Tayyip Erdoğan'ın kurucu olamayacağı kararı aldı Kararla Erdoğan'ın milletvekilliği yolu da kapanırken, türbanlı kurucular serbest kaldı
Kararla Erdoğan'ın milletvekilliği yolu da kapanırken, türbanlı kurucular serbest kaldı

Anayasa Mahkemesi, 5'e karşı 6 oyla AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın parti kurucusu olamayacağına karar verdi. Mahkeme, Erdoğan'ın genel başkan görev ve yetkilerini kullanmasının tedbiren önlenmesi ile türbanlı kurucuların ihraç taleplerini ise oy birliğiyle reddetti.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Erdoğan, gerekçeli kararının tebliğinden itibaren 6 ay içinde partiden ihraç edilecek veya istifa edecek. Bundan sonra Erdoğan'ın partiye üye olması ve tekrar genel başkan olması gündeme gelecek. Erdoğan'ın yeniden genel başkan olabileceğini savunan AKP'lilerin en büyük dayanağı Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Hasan Celal Güzel'in Yeniden Doğuş Partisi'ne üyeliği ile ilgili verdiği karar. Mahkeme, Erdoğan gibi 312/2'den mahkum olan ve cezası ertelenen Güzel'in partiden ihracını reddetmişti.

LİDERLİĞE SORUNLU DEVAM
Erdoğan'ın ihraç kararı, "kurucu olmak için, milletvekili seçilme yeterliliği" arayan Siyasi Partiler Yasası'na dayanıyor. Milletvekili Seçilme Kanunu da, "312/2'den mahkum olanlar affa uğramış olsalar bile milletvekili olamazlar" diyor. Hukukçulara göre, Erdoğan partiye sade üye olup, genel başkan seçilebilir. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ise "Biz sadece kurucu üyelikten ihraç başvurusunu görüştük" yanıtını vermekle yetiniyor. Ancak Başsavcı Kanadoğlu, Erdoğan'ın "siyasi parti üyesi olamayacağını" savunurken, "Adı geçenin ayrıca TBMM'de grubu bulunan bir partinin Genel Başkanlığı'na seçilmesi, ayrı bir talihsizlik oluşturmuştur" sözleriyle bu görüşe karşı çıktığını ifade etmişti. Bu durumda Erdoğan'ın AKP'ye yeniden üye olması ve genel başkan seçilmesi halinde konunun Başsavcı Kanadoğlu tarafından yeniden Anayasa Mahkemesi'ne taşınması ve Erdoğan'ın liderliğinin siyaseten de tartışma konusu olması bekleniyor.

MİLLETVEKİLLİĞİ YOLU
Başsavcı Kanadoğlu'nun başvurusunda dayandığı Siyasi Partiler Yasası'nın 8 ve Milletvekili Seçim Kanunu'nun 11'inci maddeleri, milletvekili olamayacak bir kişinin parti kurucusu da olamayacağını düzenliyor. Hukukçular da, mahkemenin kararını "Erdoğan'ın milletvekili olamayacağı" şeklinde yorumladılar. Erdoğan'ın seçilme yeterliliğine yeniden kavuşma olasılığı ise bir başka tartışma konusu. Yasaya göre ceza bitiminden itibaren 3 yıl içinde aynı suçu bir kez daha işlemezse, mahkemeden "memnu hakları"nın iadesini isteyebilecek. Erdoğan'ın cezası 26 Mart 2003'te sona eriyor. Bu tarihten sonra mahkeme haklarını iade ederse, Erdoğan'ın milletvekiliği Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceğe karara bağlı olacak.

ERDOĞAN: SEÇİME ÇOK VAR
Tayyip Erdoğan, dün kararla ilgili değerlendirme yaparken "Genel Başkan olarak görevime aynı hassasiyet ve ciddiyetle devam edeceğim" dedi. Milletvekilliği için kararı YSK'nın vereceğini belirten ve "Seçime daha çok zaman var. Siyasette 24 saatte çok şeyler değişir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer bir siyasi hareket, bir kişiye bağımlı yürüyorsa, o hareketi dehleyin gitsin."

PARTİDE LİDERLİK KAVGASI BAŞLADI
Tayyip Erdoğan, kurmaylarına kurucu üyelikten istifa ettikten sonra partiye sade üye olarak girip Kurucular Kurulu'nda yeniden genel başkan seçilebileceğini söyledi. Ancak, partinin ikinci adamı olan Abdullah Gül başta olmak üzere çok sayıda partili, bunun "Hukuku dolanmak" olacağını ve partiye zarar vereceğini belirterek karşı çıktılar. Parti yönetimi, karar vermek üzere Kurucular Kurulu'nu hafta sonu toplantıya çağırdı. Erdoğan, bu toplantıdan lehinde karar çıkarmaya hazırlanırken, Abdullah Gül de liderlik için kulislere başladı.

HUKUKÇULAR BÖLÜNDÜ

Milletvekilliğine YSK karar verir
Prof.Dr. Burhan Kuzu: Parti kurucusu olamaz, ama üye olarak genel başkanlığını devam ettirebilir. Milletvekilliğine ise YSK karar veriyor. Kaldı ki zaten memnu hakların iadesi yolu var. 3 yıllık süre sonunda, mahkemeden haklarının iadesini isteyebilir.

Sade üye ve genel başkan olabilir
Prof.Dr. Süheyl Batum: Sade üye ve genel başkan olabilir. AKP kurulurken, biz Anayasa Mahkemesi'nin kararının yorumunu yaptık. Ancak onlar, "Biz affedildik, bize siyasi yasak uygulanmaz" yorumunu getirdiler. "Bu mümkün değil" dedik.

Sade üye de olamayabilir!
Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu: Kararın gerekçesini bilmiyoruz. Gördüğüm kadarıyla milletvekili olamıyor. Fakat üye olabilir mi, bu yoruma bağlı bir şey. Anayasa Mahkemesi kararında o bağlantıyı kurarsa, denebilir ki "üye de olamıyor, üye olamayan kişi tabii ki genel başkan da olamaz."

'AKP kurulmamış sayılabilir' görüşü
Prof.Dr. Ülkü Azrak: Alelade üye sayılmasına engel bir durum yok. Ama belki Başsavcı yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir. Der ki; "Birisi kurucu üyelikten çıkarıldığı takdirde, kurucu üye sayısının altına düşülmüşse, o zaman partinin kurulmamış sayılması gerekir."

Dışardan bakan olması mümkün!
Prof.Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu: Sade üye olup, genel başkan seçilebilir ama milletvekili olamaz. Bu noktada etik anlamda genel başkanlığı sorgulanabilir. Ama, kanuna göre milletvekili olamayacağı için başbakan da olamaz. Dışardan bakanlık yapabilir. Bu nokta da tartışmalı. Çünkü, bakan olduğunda milletvekili haklarına sahip olacak. Bu haktan yararlanacak bir kişinin milletvekili olma şartına sahip olması gerekir. Bence, bakanlıkta sakınca yok. Çünkü, Anayasa'da yasaklar dar anlamda yorumlanır.

HOCA'DAN ÇAĞRI: YUVANIZA DÖNÜN
Refah Partisi'nin kapatılmasıyla siyasetten yasaklanan Necmettin Erbakan, Anayasa Mahkemesi'nin kararını yakın çevresine değerlendirdi. Erbakan'ın, "Türkiye'deki zalimlerin oyununu bozmak için tekrar yuvanıza dönün" değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri ise, şu değerlendirmeyi yaptı: "Siviller yasaklanırken başka başka kurumlar siyaset yapmak istiyor. Bu kararı yanlış buluyorum. Meclis siyasetin önünü tıkayan yanlışları ortadan kaldırmalıdır.

TÜRBANA VİZE ÇIKTI
RP ve FP davalarında türban hassasiyetini ortaya koyan Mahkeme'nin AKP'deki türbanlı kurucuların ihracını oybirliğiyle reddetmesi, türbanlılara vekillik yolunun açılıp açılmadığı sorusuna neden oldu. Ancak Mahkeme Başkanı, gerekçeli kararın beklenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Bakır Çağlar da "Kamu iktidarı kullanılan bir mekanda türban takamazsınız. Meclis, kamu iktidarının kullanıldığı bir mekandır. Ama siyasi partilerde türbanlı çalışabilirsiniz" yorumu yaptı.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır