kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Garabet

MURAT AKAY

Tüm Türkiye canlı yayınlarda, panellerde, tartışma programlarında Ülkenin beş büyük kentinde konutların ve sanayinin enerji ihtiyacının karşılanmasının tekelleşmesinden doğan sonuçları ibretle gördü. Herkesin haklı olduğu ancak vatandaşın mağdur olduğu, en gerekli bir kamu hizmetinin fahiş karlarla halka satıldığı, en temel gereksinim olan enerjinin lüks tüketim olarak nitelendirildiği ülkelerde böyle her kafadan ayrı ses çıkması kadar doğal bir şey olamaz. Rekabet kurulu gibi bir kurula sahip olan ülkenin rekabeti kıstas alacağı rakip firmalar olmayınca dahi tekelleşmeye dur diyememesi garabetin ta kendisidir. Bu garabetin önüne geçmenin tek yolu ise hep sözü edilen ancak bir türlü hayata geçirilemiyen serbest piyasa ekonomisi, eşit rekabet ortamı, ve sistemin kendi otokontrolünü oluşturmasıdır.

Yeni çıkartılan Doğalgaz Piyasası Kanunu ile 12 aylık bir geçiş süreci (nedense 6 aylık bir uzatma da yasaya eklenmiştir;) sonunda BOTAŞ tekelinin yükümlülüklerinin kademeli olarak özel sektöre devri ile oluşacağına inanılan rekabet ortamı ise bir hayalden öteye gidemeyecektir. Bu kanunla öngörülen düzenlemelerin gerçekleştiği zaman Dünya çok daha farklı enerji kaynaklarına yönelmiş olacaktır.

Bu bakımdan çözüm Doğalgaz ithali, depolanması, dağıtımı, son kullanıcılara iletimi ve satış hizmetlerinin ivedilikle özelleştirilmesi, tekelciliğin önüne geçilmesi, rekabet kurumunun daha etkin hale gelmesi ile yazılı, görsel ve işitsel medyada bu konuda gün aşırı karşımıza çıkan garabetin halkı daha fazlaf mağdur etmesinin önüne geçecektir.

Murat Akay

Executive Director

AK Group International Consulting Co.

Phone : (312) 441 51 60 - (312) 441 51 64

Fax: (312) 441 32 56



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır