kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Akıllı radarla tahmin şaşmaz

Şimdilik Ankara'da devreye sokulan meteorolojik hava radarı, 3 saat öncesinden 120 km'lik bir alanda nereye, ne zaman, ne kadar yağış düşeceğini net olarak belirliyor
Meteoroloji Müdürlüğü nerede, ne zaman ve ne kadar miktarda kar ya da yağmur yağacağını belirleyen 'akıllı radarı' devreye soktu. Yeni radar, meteorolojik verileri ve sonuçlarını, dedektif gibi adım adım izliyor; hangi saatte nereye, ne kadar yağış düşeceğini saptıyor ve yağışın cinsini belirliyor.

Türkiye'de şimdilik bir tane olan 'meteorolojik hava radarı', Ankara bölgesindeki hava hareketlerini inceleyecek. Havadaki her türlü hareketi takip eden ve yağmur veya karın hangi bölgeye, ne zaman ve ne miktarda düşeceğini net olarak belirleyen meteorolojik radardan üç tane daha alınacak.

120 KM'LİK ALANI TARAR
Radarlar, tüm Türkiye'yi izleyecek şekilde yerleştirilerek yoğun yağışlar, fırtınalar ve kar durumu üç saat öncesinden miktar ve yer olarak kesin biçimde saptanıp ilgililer uyarılacak. Böylelikle valilerin okulları tatil edip etmeme konusunda 'camdan bakmalarına' da gerek kalmayacak.

Şu anda Ankara Elmadağ'da kurulu olan bu radar, bulunduğu yerden 120 kilometre yarı çapındaki bir alanı tarayarak yüzde yüze yakın bir sonuç veriyor. Radar 400 kilometre yarıçapındaki bir alanda ise tahmin yapmayı kolaylaştırıyor.

Tanesi 3 milyon $
Akıllı radarın gönderdiği sinyallerin havadaki su damlacıklarına ya da buluta çarpıp geri döndüğünü anlatan Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Seyfullah Çelik, şunları söyledi:

"Artık ayrıntılı ve net tahmin yapabiliyoruz. Bu tahmin ve bulgular 3 saat öncesinden saptanıyor. Halen Bolu, Çankırı, Aksaray, Kırşehir ve Afyon arasında kalan tüm bölgede meydana gelecek her türlü hava hareketini üç saat öncesinden net olarak biliyoruz. Tüm Türkiye'de bu biçimde net bilgi almak için 20 adet akıllı radara ihtiyaç var. Şimdilik üç radar için daha ihale yaptık. Tanesi 3 milyon dolar olan bu radarlar en geç 2003 yılının Mart'ında kullanılmaya başlanacak. İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir merkezli olarak yerleştirilecek bu üç radar ile de Trakya, Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege bölgeleri izlenebilecek."

Şimdi de sis geliyor
* Türkiye'yi etkisi altına alan yağışlı hava, yarın yurdu terk edecek, ancak gelecek hafta ortasına kadar yerini sabah saatlerinde yoğun olmak üzere sise bırakacak. Soğuk hava yurdun iç kesimlerinde etkili olmaya devam edecek.

* 11 ilde ilk öğretim okulları ve liseler tatil edildi. Samsun'da ilköğretim okulları ve liselerde eğitim ve öğretime 14 Ocak 2001 Pazartesi gününe kadar ara verildi. Trabzon ve Rize'de okullar 1'er gün, Giresun'da 2 gün tatil. Batman'ın Kozluk İlçesi'nde okullar 2 gün, Şırnak il merkezi ile Siirt'in Baykan ve Sason ilçelerindeki okullar ise 1'er gün tatil edildi.

* Ağır kış koşulları uçak seferlerini de etkiliyor. Batman'da dün sabah başlayan kar yağışı nedeniyle Ankara-Batman, İstanbul-Trabzon, Sivas-Erzurum uçak seferleri iptal edildi. Atatürk Havalimanı'nda iç ve dış hat uçak seferleri gecikmeli olarak yapılabiliyor.

* Sinop, Edirne, Mersin ve Kocaeli'nde dört kişi donarak hayatını kaybetti.

* Karadeniz'de kar şeklinde görülen yağışlar, bazı yörelerde kar kalınlıkları açısından uç değerleri aştı. Kar kalınlıkları Samsun-Bafra'da 70, Zonguldak-Ereğli'de ise 54 santimetre olarak ölçüldü.

Fatma CAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır