kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atatürk'ün hayatı nihayet sinemada

32 milyon dolar bütçeli "Atatürk" filminin çekimleri Nisan'da başlıyor. ABD-Türk ortak yapımı filmde Atatürk rolünü kimin oynayacağı hâlâ bir sır gibi saklanıyor
On bir Eylül saldırısı Atatürk'ün hayatını konu alan filmin yeniden canlanmasına neden oldu. Film, Lord Kinross'un, "Atatürk: Bir Ulusun Yeniden Doğuşu" adlı kitabından sinemaya uyarlanıyor. Neredeyse 10 yıldır gündemde olan, hatta iki yıl önce Atatürk'ü Antonio Banderas'ın canlandıracağı söylenen ve son anda iptal edilen projeye Nisan ayında başlanıyor. Çekimler 16 hafta sürecek. Filmin 2003'te vizyona girmesi planlanıyor.

PROJENİN TAKİPÇİSİ
Güzel Sanatlar Ajansı'nın ortağı ünlü reklamcı Alinur Velidedeoğlu'nun da 3 seneden bu yana takip ettiği projeyle ilgili son gelişmeler geçtiğimiz hafta içinde oldu. Timoty Pragler'in senaryosunu yazdığı ve İngiliz Tarquin Olivier tarafından yönetilen proje ABD Büyükelçisi'nin girişimleri ve 11 Eylül sonrasında oluşan havadan etkilenerek hızlandırıldı.

Kanuni Sultan Süleyman sergisinin organizatörlerinden Zelfa Olivier'in eşi Tarquin Olivier'le birlikte on yılı aşan bir süreden beri gerçekleştirmeye çabaladıkları projenin Türkiye ayağını ünlü reklamcı Alinur Velidedeoğlu üstleniyor. Filmi Hollywood'un ünlü yönetmenlerinden Bruce Beresford yönetiyor. Beresford'un filmleri arasında King David, Driving Miss Daisy, Tender Mercies, Double Jeopardy gibi filmler var.

Velidedeoğlu, Olivier çiftiyle biraraya gelerek projeye hız kazandırmak için geçtiğimiz hafta girişimlerde bulundu. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Turizm Bakanı Mustafa Taşar ile görüştüklerini bildiren Velidedeoğlu 32 milyon dolarlık (yaklaşık 45 trilyon lira) kaynağın ABD tarafından karşılandığını, Türkiye'nin 3.5 milyon dolarlık (yaklaşık 4 trilyon lira) ek kaynak yaratarak bu projenin gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi.

ARARAT'A KARŞI
Velidedeoğlu'yla Atatürk filmi projesiyle ilgili olarak konuştuk..

* 11 Eylül'ün projenin hızlandırılmasına nasıl bir katkısı oldu?

Saldırılardan sonra ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin önemi üzerinde yaptığı vurgulamalar, Türkiye'yi örnek bir Müslüman ülke olarak göstermesi projeyi hızlandırdı. Hollywood, 11 Eylül'ün ardından Atatürk'ün hayatını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu konu alan bir projeye daha sıcak.

* Türkiye'nin diğer Müslüman ülkelere örnek gösterilmesi amacıyla mı?

Türkiye'den çok daha zengin Müslüman ülkeler var ancak Türkiye Müslüman ülkeler içinde en gelişmiş, Batı'ya yüzü dönük bir ülke. Bu açıdan da çok önemli. 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye'nin diğer Müslüman ülkelere örnek olacağı görüşü hakim. ABD Başkanı Bush'un bu konuyu konuşmalarında dile getirmesi, Türkiye'nin önemini ortaya daha farklı bir biçimde koydu. ABD Büyükelçisi Anap milletvekili Bülent Akarcalı'yı arayarak Atatürk filmi projesiyle ilgili düşüncelerini açıkladı. Bu filmin yararlı olacağını söyledi.

* Tam da şu günlerde Ararat filmi tartışılıyor...

Biz Ararat' ı protesto etmek yerine Atatürk filminin yapılmasına destek olmalıyız.

Ulu Önder'i çok ünlü biri oynayacak!
* Atatürk'ü şimdi kim oynayacak?

Bu gizli tutuluyor. Ama Hollywood'un ilk 20 isminin arasında olan biri diyebiliriz.

* Türk oyuncu olacak mı?

Başrollerde ABD'liler var. Türkler de olacak.

* Daha önce Atatürk'ü Antonio Banderas'ın oynayacaktı...

Evet. Banderas'ın adının açıklanmasından sonra Ermeni ve Rum lobisi devreye girdi. Banderas tehditler aldı. Banderas çekilince film projesi de gerçekleşemedi.

* Diziler yapıldı ama Türkiye Cumhuruyeti'nin kuruluşunu anlatan, dünya çapında bir film bu kadar gecikmeli miydi?

Kesinlikle hayır. Proje çalışmalarında 30 ülkeye bugüne kadar ulaşıldı. Dünya çapında ilgi gören bir film olacak.

* Atatürk'ün hayatını konu alan filmler bir bakıma da bizim için hâlâ tartışma konusu...

Atatürk bir deha... Biz onu daha yeni yeni insanlaştırabildik. Onun da bir hayatı vardı. İçki içiyordu, aşkları vardı. Çok önemli bir devrim gerçekleştirdi. Bizim de 30 sene önceki Atatürk algılayışımızla bugünkü değerlendirmelerimiz farklı.

ELİF ERGU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır