kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Piyasalarda kriz korkusu

Bankalara yapılacak sermaye desteği konusunda Ankara gerilince, borsa yüzde 5 düştü, dolar 1.4 milyonu aştı
Bazı bankalara yapılacak sermaye desteği konusunda Ankara'daki gerilim arttıkça, piyasaların ayarı da bozuldu. Yaklaşık iki haftadır üzerinde tartışılan bu konu üzerinde liderler zirvesinden de sonuç çıkmayınca tedirginleşen borsa günü yüzde 5.6 oranında düşüşle kapattı. Önceki gün 1 milyon 390 bin liraya kadar inen dolar yeniden 1 milyon 400 bin liranın üzerine fırladı. Bono faizleri yüzde 1, eurobond'lar da yüzde 3 civarında değer kaybetti.

BAHANE YİNE ANKARA'DAN
Son günlerde çok hızlı yükselerek 15 bin puana dayanan borsa endeksi, kâr satışları için bahane arıyordu. Bu bahane de çoğu zaman olduğu gibi Ankara'dan geldi. Ufak ufak başlayan satışlar, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Deviş'in "Bu yasa yoksa, ben de yokum" şeklinde rest çektiği söylentilerinin yayılması sonucu iyice belirginleşti.

Ardından Credit Suisse First Boston'un analisti Afa Boran'ın, "İMKB aşırı değerlendi, Türk hisse senetlerinde satış yapın" şeklindeki raporu, satışların panik haline dönüşmesine neden oldu.

Borsa 'kâr realizyonu' için fırsat arıyor derken, hareket tam bir çöküşe dönüştü. Yüzde 5'lik düşüş, birkaç günde oluşun diye beklenirken, piyasa tam anlamıyla dibe vurdu. Gün içinde yüzde 7'nin üzerinde değer kaybeden endeks, son dakika gelen alımlarla ancak 14 bin 62 puana çıkabildi. Böylece üç aydır arkasına IMF desteğini alarak çıkışa geçen borsa, 15 bin puanın kapısından sert bir dönüş yaptı.

Bono piyasası ise bireysel yatırımcıdan gelen yoğun talep nedeniyle daha sakindi. Yine de faizler yüzde 1 değer kaybetti. Müşteri işlemleri nedeniyle, piyasada 781 trilyonla yılın en yüksek hacmi gerçekleştirildi. En yoğun işlem gören kağıt 4 Eylül vadeli bonoların faizi yüzde 71.24'e çıktı.

TEPKİ ABARTILI
Londra'dan kendisine ulaştığımız Afa Boran da dünkü düşüşü abartılı buldu. Boran, "Türkiye'deki yatırımcılar kısa vadeli bakıyor. Bu nedenle pahalı denince hızla satışa geçiyorlar. Bize göre endeksin olması gereken seviyesi 0.90 cent düzeyi. Hem ekonomik büyüme, hem faizlerdeki düşüş beklentisi açısından pozitif gelişmeler olursa al tavsiyesi veririz"dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır